Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Аномалія “мегамозку”: жирафи здивували розумовими здібностями

Важливо

Нове дослідження показало, що жирафи набагато розумніші, ніж вважалося раніше. Виявилось, що африканські парнокопитні, як і люди, можуть робити вибір, ґрунтуючись на статистиці.

Про це розповідає Interesting Engineering.

У новому дослідженні, опублікованому в Scientific Reports, вчені провели експерименти за участю чотирьох жирафів (Giraffa camelopardalis) із зоопарку Барселони (Іспанія), щоб з’ясувати, чи здатні вони робити статистичні висновки. Досі вважалось, що статистичне мислення мають хіба що примати і птахи, оскільки вони мають великий мозок порівняно з розміром тіла. Але тепер до цього вельми скромного списку увірвалися й жирафи. 

Дослідження показали – що-що, а правильно обирати улюблену їжу жирафи вміють. Автори експерименту виходили з того, що жирафи дуже люблять моркву та абсолютно байдужі до кабачків. Нарізавши овочі, вчені поклали їх у прозорі контейнери в різних пропорціях і запропонували їх чотирьом жирафам — перевірити, чи зможуть ті обрати ємності, де  моркви найбільше.

Біологи ставили контейнери перед жирафами, діставали з них частування і ховали в кулаку від піддослідних, пропонуючи їм наосліп обрати собі їжу. Три тести (по 20 спроб у кожному) показали, що жирафи чудово справлялися із завданням. Використовуючи інформацію, отриману з контейнерів, парнокопитні торкалися тих рук, з яких хотіли їсти. У середньому жирафам знадобилось лише 1,2 сеансу, щоб вибрати правильний контейнер щонайменше у 17 з 20 випробувань.

Результати демонструють, що жирафи здатні оцінювати співвідношення овочів у контейнері та зважувати шанси на успіх. Чому це здивувало біологів? Зазвичай високий інтелект пов’язують із великим (порівняно з розміром тіла) мозком, а у жирафів він, м’яко кажучи, невеликий. Отже, для статистичного мислення великий мозок не такий вже й важливий, зробили висновок науковці.

Як розповідало раніше BitukMedia, пінгвіни поповнили лави самосвідомих тварин. Вони здатні впізнавати себе у дзеркалі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі