П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Біла примара”: молодий вчений несподівано зустрів у лісі свою офелію

Важливо

У ПАР студент-біолог пішов у ліс та випадково виявив там незнайомий гриб. Він взяв зразок своєї знахідки і повідомив про це професору мікології Кейптаунського університету у Стелленбосі. В ході дослідження вчені секвенували ДНК і підтвердили, що це дійсно досі невідомий науці вид гриба.

Про це розповідає Miami Herald

Студент третього курсу Брейтен ван дер Мерве випадково під час прогулянки місцевим лісом знайшов невідомий раніше науці вид грибів. Засушений зразок Мерве досліджував разом з професором-мікологом. Науковці визначили, що він належить до рідкісного, але затребуваного роду грибів Hericium. А також, найімовірніше, є ендеміком Африки. 

Цей рід грибів з сироїжкових зустрічається в природі набагато рідше, ніж хотілося б вченим та медикам. Він відомий своїми унікальними лікарськими властивостями. Наприклад, гриб “левова грива”, він же герицій їжаковий (Hericium erinaceus), давно використовується в традиційній китайській медицині та інших азіатських регіонів. Нещодавно, до речі, з’ясувалося, що він містить речовини, які здатні протистояти хворобі Альцгеймера.

Новий вид і родич гериція росте в субтропічних вологих лісах в екорегіоні Найсна-Анатолі на півдні Африки. Як з’ясували фахівці, раніше його помилково сприймали за гериція коралоподібного (Hericium coralloides). Щоб точно переконатися, що це самостійний вид, дослідникам довелося вдатися до секвенування ДНК, адже представники цього роду грибів дуже схожі один на одного зовні.

Hericium ophelieae. Фото – P. Herrmann/The journal Mycology

Африканський гриб справді виявився раніше не відкритим та, на думку вчених, ендеміком. Через те, що у лісі гриб обирав собі листяні породи, унікальні для Південної Африки, автор дали йому назву Hericium ophelieae. Характерні для гериція каскади білих ниток, що звисають, викликали у мікологів асоціації з рядками вірша Артюра Рембо “Офелія”. Там є такі слова “long veils” (“довгий серпанок”), “a white phantom” (“біла примара”) і “beautiful as snow” (“прекрасна, як сніг”). На думку дослідників, ці визначення ідеально “пасують” зовнішньому вигляду несподіваної знахідки.

Цікаво, що всі коралоподібні гриби, крім цінності для науки і медицини, є паразитами — завдають шкоди деревам, на яких ростуть. “Офелія”, наприклад, шкодить капському буку, гостролисту та залізному дереву у Найсна-Атамолі. 

Фото – Peter Herrmann/Stellenbosch University

Брейтен ван дер Мерве збирається продовжити вивчення Hericium ophelieae. За його словами, гриб явно відрізняється від інших видів, можливо, у нього знайдуться унікальні властивості.

Як розповідало раніше BitukMedia, Кіану Рівз поділився ім’ям з протигрибковим препаратом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі