П’ятниця, 10 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кіану Рівз поділився ім’ям з протигрибковим препаратом

Важливо

Ефективну протимікробну сполуку виділили вчені з бактерії Pseudomonas. Свою назву –  кіануміцин – вона отримала на честь актора Кіану Рівза. По суті це новий пестицид для боротьби з грибками, а особливо сірою гниллю, що знищує рослини.

Про це розповідає Phys.

Зростання стійкості до протимікробних препаратів означає, що існує необхідність пошуку нових способів боротьби з патогенними мікроорганізмами. Окрім резистентності до антибіотиків, є ще грибкові інфекції, які також становлять загрозу для здоров’я людини. А ще грибкові патогени є основною причиною втрати врожаю серед сотень видів рослин.

Тепер вчені повідомляють про створення екологічно чистої альтернативи хімічним пестицидам. Відкриття зробили у німецькому Інституті досліджень натуральних продуктів та біології інфекцій Лейбниця.

Автори нового дослідження раніше працювали з бактеріями Pseudomonas, які показали себе токсичними для певних амеб (Dictyostelium discoideum). Тепер дослідники змогли виділити з них групу молекул, відповідальних за цю токсичність. Ці нещодавно відкриті ліпопептиди є настільки ефективними вбивцями патогенів, що для них підійшла лише одна назва – кеануміцини – на ім’я автора Кіану Рівза, який грає роль кілера Джона Уїка.

Кіану Рівз в ролі кілера Джона Уїка. Зображення – Summit Entertainment

Оскільки амеби та гриби мають деякі загальні характеристики, дослідники припустили, що кеануміцини також можуть бути ефективними при знищенні грибків. Ця підозра підтвердилася, коли рідина, що містить кеануміцин з бактерій Pseudomonas, так званий “супернатант”, змогла перемогти сіру гниль на листі гортензії. Сіра гниль – поширена хвороба рослин. Через неї, наприклад, псуються виноград та томати.

За словами вчених, в теорії супернатант, що містить кеануміцин, може бути використаний для лікування рослин. Ця речовина біорозкладна, тому з усіх боків краща за пестициди.

Як повідомляло раніше BitukMedia, біопомаду проти небезпечних мікроорганізмів розробили біоінженери з Католицького Університету Валенсії (Іспанія).

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі