Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Об’єднання фінансів виявилося запорукою щасливого шлюбу, – психологи

Важливо

Спільний банківський рахунок може зберегти кохання. Звучить дивно, але дослідники справді довели такий взаємозв’язок. Психологи з’ясували, як гроші впливають на відносини всередині сімей.

Про це повідомляє Scienceblog

The Beatles колись співали “Кохання за гроші не купити” (Money can’t buy me love), але виявилося, що подружні пари, які спільно керують своїми фінансами, можуть любити одне одного довше. Дослідження Школи бізнесу Келлі Університету Індіани виявило цей цікавий зв’язок.

Аби перевірити, як банківські рахунки впливають на рівень щастя у шлюбі, вчені набрали 230 пар — тих, хто був заручений або лише нещодавно зареєстрував стосунки. Їх розділили на три групи: одним доручили мати окремі рахунки, іншим запропонували відкрити спільний рахунок, а третім сказали: робіть що хочете. І за всім спостерігали два роки.

Через два роки дослідники проаналізували рівень щастя в сім’ях і з’ясували, що пари, які відкрили спільний рахунок, виявилися щасливішими за інших. Це перше дослідження, яке демонструє причинно-наслідковий зв’язок: подружні пари зі спільними банківськими рахунками не тільки мають кращі стосунки, але й менше сперечаються про гроші та більш позитивно ставляться до того, як вони керують фінансами сім’ї.

У виданні Journal of Consumer Research вчені пояснили, що, об’єднуючи рахунки, пари стають більш чесними один з одним і більше орієнтуються на свої фінансові цілі, а ще краще реагують на потреби один одного. Що, в свою чергу, і призводить до “спільного розуміння шлюбу”.

У той же час для пар з окремими рахунками ухвалення фінансових рішень більше схоже на обмін. Тому, на думку авторів дослідження, їм легше розірвати стосунки.

У ході дослідження виявився ще один цікавий момент: п’ята частина пар з окремими рахунками розлучилась, не дочекавшись закінчення експерименту, тоді як усі сім’ї, зі спільними рахунками, дійшли до фіналу.

Як розповідало раніше BitukMedia, психологи пояснили, хто і чому вірить у теорії змови.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі