П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Складнощі самоідентифікації: антарктичні пінгвіни пройшли дзеркальний тест

Важливо

Пінгвіни поповнили лави самосвідомих тварин. Вчені провели дзеркальні тести з дюжиною пінгвінів Аделі, що живуть у Східній Антарктиді, і виявили, що ці нелітаючі птахи впізнали себе в двох з трьох експериментів.

Про це розповідає Daily Mail. 

Дзеркальний тест був вперше розроблений у 1970 році американським психологом Гордоном Геллапом-молодшим. Науковець прагнув зрозуміти, чи мають тварини здатність до візуального самопізнання. Відтоді дзеркальний тест пройшли безліч тварин. Але ознаки самосвідомості продемонстрували китоподібні, примати, слони й деякі птахи та риби. Тепер до них приєдналися й антарктичні пінгвіни Аделі.

Суть дзеркального тесту в тому, що тварин присипляють і ставлять мітку на певну ділянку тіла тварини. Після того, як тварина прокидається, її поміщають у приміщення з доступом до дзеркала — якщо вона торкається мітки й досліджує її, це вважається ознакою того, що піддослідний сприймає відображення як образ самої себе, а не іншої тварини.

У новому дослідженні вчені з міністерства наук про Землю при уряді Індії, Індійського технологічного інституту в Бомбеї та Національного інституту перспективних досліджень (Індія) вирішили випробувати в дзеркальному тесті різновид арктичних пінгвінів — пінгвінів Аделі.

Вчені провели дзеркальні тести з 12-ма пінгвінами Аделі, що живуть у Східній Антарктиді. Вони виявили, що птахи, які не літають, впізнали себе у двох з трьох експериментів. Загалом було проведено три тести: у першому на шляху пінгвінів встановили дзеркала; у другому — їх помістили в картонний вольєр з дзеркалами; у третьому — на дзеркала наклеїли стікери-мітки.

У ході першого експерименту вчені встановили дзеркала на шляху пінгвінів і спостерігали за їхньою реакцією індивідуально або в групі. Однак у цьому випадку пінгвіни ніяк не реагували — вчені вважають, що птахи сприймали своє відображення як інших представників свого виду.

У ході другого тесту вчені спорудили картонний лабіринт з двома дзеркалами всередині. Вчені виявили, що пінгвіни проводили більше часу перед своїм відображенням, мабуть, вивчаючи його.

У третьому тесті вчені розмістили на дзеркалах спеціальні стікери, які закривали очі або частину голови. Вчені виявили, що птахи почали нервувати та дзьобати наклейку, ніби щось заважало їм. Дослідники припускають, що така поведінка може вказувати на занепокоєння – особини не могли розглянути своє обличчя.

Втім, науковці припускають, що така поведінка могла бути спричинена дискомфортом, викликаним нездатністю розглянути очі дзеркального відображення. Дослідники закважують, що їхні результати дещо неоднозначні, проте у сукупності вони свідчать про те, що пінгвіни виявляють певний ступінь самосвідомості.

Як повідомляло раніше BitukMedia, розбивають чи викидають з гнізда… Навіщо прямочубі пінгвіни завжди знищують перше з двох яєць? Орнітологи розгадали загадку такого суворого поводження пернатих зі своїм потомством. Все заради виживання виду.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі