Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чому продавні ящіри мали настільки довгі хвости: є кілька версій (ВІДЕО)

Важливо

Навіщо диплодоку 13-метровий хвіст? Одні з найвищих істот, які будь-коли ходили по Землі, мали “підозріло” довгі і тонкі хвости. Їх використання досі викликає суперечки серед вчених. Португальські палеонтологи та аерокосмічні інженери з Міланського політехнічного університету (Італія) змоделювали хвіст динозавра-диплодоцида на основі п’яти різних скелетів. Вони хотіли з’ясувати, чи міг він рухатись з надзвуковою швидкістю

Про це розповідає Science Alert.

Нещодавнє дослідження навіть приписало цьому хвості структуру надзвукового батога, який міг розрізати повітря характерним хлопанням. Палеобіологи припускали, що це була ударна зброя травоїдного динозавра для захисту від хижаків та набридливих сусідів.

Однак не всі експерти з цим погоджуються. Запропоновано кілька теорій. Наприклад, хвіст міг використовуватися для створення шуму, або щоб врівноважувати довгу шию, або згрібати землю навколо себе, або як “третя нога”, щоб стабілізувати тіло, як у кенгуру.

Diplodocus longus. Ілюстрація – NPS/Bob Walters Tess Kissinger

Через те, що досі не було знайдено жодного хвоста диплодоцида цілком, у новому дослідженні палеонтологи спочатку зібрали докупи дані п’яти різних зауроподів. Інженери побудували на їхній основі модель хвоста з 82 хребців. Для порівняння, у людей їх лише 33 від верхівки до куприка. “Комп’ютерний хвіст” вийшов 12,44 метра завдовжки та вагою 1446 кг.

Подовжена і тонка структура дозволила б досягати швидкості кінчика близько 30 м/с. Це в десять разів повільніше за швидкість звуку (340 м за сек).

“Це недостатньо швидко, щоб створити надзвуковий удар через тертя мускулатури і хребців, а також аеродинамічного опору. Насправді хвіст не витримав би навантажень, що виникають під час руху зі швидкістю звуку, він би зламався”, — роблять висновок автори дослідження, опублікованого в журналі Scientific Reports.

При швидкості 30 метрів за секунду удар був би такий самий, як від м’яча для гольфу, що летить зі швидкістю 315 км/год. Хоч і не надзвуковий, але  буде дуже боляче, підсумували автори. Тому висновки дослідження зовсім не заперечують, що хвіст диплодока був зброєю у внутрішньовидових боях і сутичках з природними ворогами.

Як повідомляло раніше BitukMedia, археологи знайшли в африканській країні Зімбабве рештки динозавра, який жив 230 млн років тому. Він належить до виду Mbiresaurus raathi. Це поки найстаріший із відомих науці викопних ящірів з Африки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі