Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайти хоббіта: давні люди все ще можуть ховатися від людських очей

Важливо

Антрополог Грегорі Форт припускає, що давні люди все ще можуть ховатися від людських очей у лісах індонезійського острова Флорес. А все тому, що 2003 року під час археологічних розкопок там було знайдено рештки вимерлого людського виду. Він дістав наукову назву Homo floresiensis. І не наукову – “Хоббіт”.

Про це розповідає IFL Science.

Письменник  Дж. Р. Р. Толкін описав цих крихітних, жадібних до сніданку істот, задовго до того, як вчені знайшли на Флоресі досить повний скелет вимерлого виду людини. Це сталось під час експедиції, в ході якої науковці намагалися виявити сліди міграції сучасних людей з Азії до Австралії.

Спочатку вважали, що цей вид існував відносно недавно – близько 12 тис. років тому. Але подальший аналіз зсунув цю дату приблизно до 50 тис. років. 

Череп флореської людини. Фото – Wikipedia/ Ryan Somma 

Між тим, професор антропології з Університету Альберти Грегорі Форт вважає, що докази подальшого існування цього виду були проігноровані, а отже, “хоббіти” можуть існувати донині або принаймні є живі люди, які памятають їх.  

У статті для The Scientist, рекламуючи свою майбутню книгу “Між мавпою та людиною”, Грегорі Форт стверджує, що палеонтологи та інші вчені не звернули увагу на знання корінного населення та оповідки про “людину-мавпу”, яка нібито живе в лісах Флореса.

Автор статті посилається на свідчення понад трьох десятків тубільців, з якими він розмовляв особисто. Грегорі Форт робить висновок, що “найкращий спосіб пояснити те, що вони мені сказали, це те, що гомінін, який не є розумним, зберігся на Флоресі до тепер або принаймні був ще донедавна”.

З місцевої народної зоології народу Ліо, що населяє цей індонезійський острів, Форту вдалося дізнатися історію того, як люди перетворюються на тварин в міру того, як вони переміщаються та адаптуються до нових умов.

Ліо ідентифікують цих істот як тварин, які не володіють складною мовою чи технологіями, якими володіють люди. Однак відзначається їхня моторошна схожість з людьми.

“Для Ліо у зовнішності людиноподібної мавпи є щось не зовсім людське, це істота  аномальна, а отже, проблематична та тривожна”, – написав Форт.

Зазначимо, що палеонтологи залишаються непохитними – існування H. Floresiensis все ще датується 50 тис. років тому. Однак Форт продовжує наполягати, що вченим необхідно додати до свого дослідження еволюції гомінідів свідчення місцевих корінних народів.

Острів Флорес на мапі Індонезії. Фото – Wikipedia

Форт зазначає, що “початковий інстинкт насправді підказує нам, що люди-мавпи Флореса, які все ще існують, повністю вигадані, проте якщо взяти до уваги свідчення місцевих жителів, не залишається вагомих причин так думати”. Учений вважає, що “хоббіти” або ще живуть у лісах, або вимерли на острові за останні 100 років.

Як розповідало раніше BitukMedia, на індонезійському острові Калімантан у печері Лян Тебо науковці знайшли рештки людини, яка пережила ампутацію. Кісткам 31 тис. років і вони є свідченням першої вдалої подібної операції в історії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі