П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

300 тисяч років тому людина вперше приміряла ведмежу шубу

Важливо

Незвичайні сліди на кістках печерного ведмедя з Нижньої Саксонії виявила група фахівців з Тюбінгенського університету та Центру еволюції людини Сенкенберга (Німеччина). Акуратність порізів та місця, де їх зроблено, вказують: метою обробки було не м’ясо. За висновками вчених, давня людина намагалася отримати неушкоджену шкуру для захисту від негоди. Це найстаріший приклад такої експлуатації тварини – їй близько 300 тисяч років.

Про це розповідає Phys. 

За словами експертів, свідчень про використання ведмежого м’яса в археологічному літописі Євразії того періоду взагалі немає. Найраніші сліди такої трапези знаходили у середньому палеоліті.

Розкопки в Саксонії проводили на стоянці часів раннього палеоліту. Це перший період кам’яного віку. На рештках печерного ведмедя добре видно сліди порізів на плюсневій кістці та фаланзі. Вчені звернули увагу, що обидві ці області не мають великої кількості м’яса. Це аж ніяк не соковитий шматок ведмежатини. Але шкуру, разом з тим, ретельно знімали.

“Сліди порізів на кістках часто інтерпретують як вказівку використання м’яса. Але там його майже нема. У цьому випадку такі тонкі та точні сліди порізу вказують на те, що близько 300 тисяч років тому люди в Північній Європі могли виживати взимку завдяки теплим ведмежим шкурам», розповів Іво Верхейєн, аспірант Тюбінгенського університету, фахівець із зооархеології.

Хутро цього лісового звіра складається з двох шарів: зовнішнього, з довгими волосками, і внутрішнього, з більш короткого і щільного волосся. Така шкіра може забезпечувати і захисний повітряний прошарок, і гарну ізоляцію. Вимерлим печерним ведмедям, щоправда, як і сучасним, вона була потрібна для довгої зимової сплячки.

Під час попередніх розкопок на цій же стоянці в Шенінгені було знайдено дев’ять дерев’яних метальних списів для полювання і палиці для метання. Крім того, археологи виявили скелети ссавців. Вони є свідченням того, що люди використовували великих травоїдних тварин для отримання м’яса та кісткового мозку, а з кісток робили знаряддя праці.

Нещодавні артефакти додають до цієї картини розуміння, що тварин вже на той час експлуатували не лише заради їжі. Їхні шкури були необхідні людям, щоб виживати у холоди в умовах північної Європи. Можливо, ведмежа шуба навіть стала ключовим чинником адаптації стародавніх людей до суворого клімату тієї місцевості.

Як повідомляло раніше BitukMedia, археологи Грузії повідомили про сенсаційне відкриття у селі Орозмані. У шарах землі віком 1,8 мільйона років виявлено зуб прадавньої людини. Це ще одна знахідка, яка змінює уявлення про історію людства і погляд на еволюцію.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі