Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зуб прадавньої людини проливає світло на події 2-млн давнини

Важливо

Археологи Грузії повідомили про сенсаційне відкриття у селі Орозмані. У шарах землі віком 1,8 мільйона років виявлено зуб прадавньої людини. Це ще одна знахідка, яка змінює уявлення про історію людства і погляд на еволюцію.

Про це повідомляє Reuters.

Зуб знайшли біля села Орозмані, що за 100 км на південний захід від столиці Грузії Тбілісі. Йдеться про премоляр нижньої щелепи раннього представника роду Homo.

Експерти стверджують, нинішня знахідка – ще один доказ того, що гірський район Південного Кавказу, ймовірно, був одним з перших місць, де оселились первісні люди після міграції з Африки.

«Ці люди – ровесники наших знаменитих Зезви та Мзії, перших європейців, і тут ми знайшли, грубо кажучи, зуб їхнього двоюрідного брата. Це повністю змінює уявлення про поширення давніх євразійців, євразійських гомінідів на території Грузії», – розповів науковий керівник групи розкопок Георгій Бідзінашвілі.

Зезва та Мзія – так грузинськими іменами дослідники прозвали прадавніх людей. Наприкінці 1990-х і на початку 2000-х років в Дманісі знайшли майже цілковито скамянілі залишки черепів та кісток первісних людей — чоловіка та жінка. Віком близько 1,8 мільйона років. Та знахідка змінила уявлення про історію людства та погляд на еволюцію. 

Завдяки їй вчені змогли довести, що гомініди еволюціонували в людину прямоходячу, або Homo erectus, не на території Африки, як вважали раніше, а на території Євразії. Сьогодні в наукових колах Зезву та Мзію називають Homo georgicus – «людина грузинська», а в народі – «перші європейці».

Знахідка робить Грузію  справді важливим місцем для палеоантропології та людської історії в цілому, – кажуть науковці.

Грузинські археологи знайшли зуб людини, яка жила 1.8 млн років тому

Найдавніші скам’янілості Homo в будь-якій точці світу датуються приблизно 2,8 млн років тому – часткова щелепа, виявлена ​​в сучасній Ефіопії.

Вчені вважають, що ранні люди, представники мисливців-збирачів під назвою Homo erectus, ймовірно, почали міграцію з Африки близько двох мільйонів років тому. У сучасному Китаї були виявлені стародавні знаряддя, віком близько 2,1 млн років. Але сучасна Грузія є домівкою для найдавніших рештків перших людей, знайдених за межами Африки.

Як повідомляло раніше BitukMedia, скам’янілий бивень гігантського доісторичного слона знайшли на півдні Ізраїлю. Імовірно, він належав тварині, що жила півмільйона років тому. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі