П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Так виглядав фараон: відновлено обличчя Рамзеса II (фото)

Важливо

Вперше за 3200 років обличчя фараона можна побачити завдяки науковій реконструкції. Це результат спільної роботи вчених з Єгипту та Великої Британії. Вони відновили зовнішність Рамзеса II за допомогою 3D-моделі його черепа.

Про це розповідає Daily Mail.

Фараон з XIX династії правив у 1279–1213 роках до нашої ери. Він вважається одним з наймогутніших правителів Стародавнього Єгипту, одним із двох фараонів, які прославилися військовою перемогою (у битві при Кадеші).

Рамсес Великий правив 67 років. Вважається, що за час свого правління він збудував більше храмів і мав більше спадкоємців, аніж будь-який інший фараон. Але як він виглядав, ніхто не знає. Точніше, не знав донедавна.

За словами Керолайн Уїлкінсон, директора лабораторії обличчя в університеті Ліверпуля Джона Мура, обличчя Рамзеса II вдалось відновити завдяки томографічній моделі його черепа та спеціальної комп’ютерної програми.

Спочатку у вчених вийшло обличчя 90-річного чоловіка — Рамзес помер перестаркуватим. А потім їм вдалося, також за допомогою комп’ютерних технологій, “омолодити” фараона і показати, як правитель виглядав у сорок років.

Реконструкція обличчя Рамзеса ІІ у віці 90 років. Фото – Face Face Lab at LJMU

“У нас вийшло обличчя дуже гарного єгиптянина з рисами обличчя, характерними для Рамзеса II, – каже співробітниця Каїрського університету Сахар Салім. — Яскраво виражений ніс, сильна щелепа. Ми орієнтувалися навіть на обличчя мумії”.

На думку професора Салім, процес реконструкції зовнішності допомагає “олюднити” мумії. Але процес дуже складний, адже один тільки череп не може розкрити всі деталі зовнішності людини. Надати обличчю форму – це лише півсправи.

Реконструкція обличчя Рамзеса II у віці 40 років. Фото – Face Face Lab at LJMU

“Найскладніше — це те, що відбувається після форми, — пояснює Керолайн Вілкінсон. – Потрібно дізнатися колір шкіри, волосся, очей, наявність зморшок, родимих плям. Тут нам дуже допомогла команда з університету Каїра”.

Наразі це єдина наукова реконструкція обличчя Рамзеса II, яка базується на комп’ютерній томографії його справжньої мумії. Усі попередні спроби дослідники вважають ненауковими та більшою мірою художніми.

Як повідомляло раніше BitukMedia, міжнародна група вчених створила нову реконструкцію обличчя одного з найвідоміших християнських святих – Антонія Падуанського. Вже за рік після своєї смерті цей португальський священик був канонізований. Ще з 13 століття Святий Антоній вважається покровителем бідних та мандрівників. За словами вчених, чоловік мав дуже велику голову.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі