Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дивом вижив – першому пацієнту із ампутацією 31 тис. років

Важливо

На острові Калімантан у печері Лян Тебо науковці знайшли рештки людини, яка пережила ампутацію. Кісткам 31 тис. років і вони є свідченням першої вдалої подібної операції в історії.

Про це повідомляє CNN.

Знайдена доісторична людина (стать поки не встановили) втратила нижню частину лівої ноги, коли їй було 19-21 рік. При цьому операція була проведена дуже акуратно. Після неї ампутант прожив 6-9 років. На кістці немає ознак інфекції, рана акуратно заросла.  Дана знахідка може перевернути уявлення про медицину кам’яного віку, кажу науковці.

Невідомо, як люди зробили таку складну операцію, використовуючи лише кам’яні знаряддя. Але вони детально знали анатомію,  м’язову та судинну системи, і змогли запобігти смертельній крововтраті та інфекції. На Заході ампутація стала медичною нормою лише 100 років тому – із відкриттям антибіотиків.

«Крововтрата, шок і подальша інфекція були головними причинами ампутації, яка була смертельною до недавнього часу в історії людства», — сказав Тім Мелоні, дослідник з Університету Гріффіт і один із співавторів дослідження.

A team of Indonesian and Australian archaeologists excavated the skeleton.
Фото: CNN

Після ампутації рану треба було постійно обробляти і дезінфікувати. Крім того, життя без ноги у гірському регіоні вимагало постійної підтримки від усього оточення, кажуть науковці. Лян Тебо – це віддалена вапнякова печера, до якої можна дістатися лише човном у певну пору року.

Рештки знайшли під осадовими породами на глибині менше метра. Вік скелету визначили за допомогою двох методів – радіоактивного аналізу деревного вугілля довкола тіла та вимірювання розпаду уранових ізотопів у емалі зуба.  Для науковців становлять інтерес дані рештки, оскільки це найдавніше нині відомі поховання Південно-Східної Азії.  Воно містить мітки, зроблені з допомогою вапняку, скелет знаходиться у зігнутому положенні, а поруч лежить велика куля умбри – традиційного пігменту, який використовувався людьми для оздоблення печер і нанесення малюнків.

Hand stencils were found in the cave where the amputated skeleton was discovered.
Сліди у печері. Фото: CNN

Раніше вважалося, що люди навчилися робити складні хірургічні процедури після переходу до землеробства – близько 10 тис. років тому. Раніше найстарішим ампутантом вважали літнього землероба, що мешкав на території сучасної Франції. Йому видалили ліве передпліччя трохи вище ліктя 7 тис. років тому.

Регіон, де знаходиться Лен Тебо, відомий своїми археологічними відкриттями. Тут жила доволі розвинута древні культура. Найстаріший у світі фігурний наскельний малюнок був знайдений в інших печерах Індонезії. Також були відкриті рештки вимерлих видів людини Homo floresiensis і Homo luzonensis. Звідси ж люди вперше здійснили вдалу морську подорож на човнах в регіоні – до Папуа та Австралії.

Як повідомляло раніше BitukMedia, археологи вивчають кістяк жінки, яку поховали як вампіра.  Знахідку зробили у Польщі на цвинтарі XVII століття. На шиї покійниці серп, а палець ноги закутий у замок. Є припущення, що односельці воліли не дати їй повстати з могили.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі