П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Точніше, ніж експрес-тести – штучний інтелект навчився виявляти COVID за голосом

Важливо

Дослідники з Нідерландів розробляють застосунок для мобільних телефонів, який зможе виявляти COVID за голосами людей. «Потенційно високу точність» забезпечить застосування штучного інтелекту.

Про це повідомляє Sky News.

Зазначається, що модель зі штучним інтелектом має точність у 89%. І що важливо – вона дешева у використанні, отже, її можна використовувати в країнах з низьким рівнем доходу, де ПЛР-тести дорожчі.

За словами вчених, нове тестування має час виконання менше хвилини. А ще значно ефективніше за поширені експрес-тести.

Ковід, як відомо, впливає на легені, верхні дихальні шляхи та голосові зв’язки. Хвороба може призводити до змін дихання і голосу. Штучний інтелект здатний їх розрізнити, а людина на слух – ні. Вчені вирішили навчити систему аналізувати звучання змін дихання і голосу для виявлення коронавірусу.

Вафаа Альджбаві, дослідниця з Інституту науки про дані Маастрихтського університету в Нідерландах, пояснює: “Ці багатообіцяючі результати свідчать про те, що прості записи голосу та точно налаштовані алгоритми штучного інтелекту потенційно можуть досягти високої точності у визначенні пацієнтів, інфікованих COVID-19”.

«Такі тести можна надавати безкоштовно, їх легко інтерпретувати. Крім того, вони дозволяють проводити дистанційне віртуальне тестування”, – йдеться у повідомленні.

Їх можна використовувати, наприклад, у пунктах входу до приміщень з великими скупченнями людей і у такий спосіб забезпечувати швидкий скринінг населення. 

За основу вчені взяли застосунок Кембриджського університету COVID-19 Sounds. З його допомогою раніше збирали дані у всіх бажаючих допомогти у вивченні вірусу. В результаті проєкт набрав близько 900 аудіосемплів від понад 4 тис. учасників – інфікованих і здорових.

Користувачі повинні були надати інформацію про свою історію хвороби, статус курця та демографічні дані. А також записати деякі дихальні звуки, наприклад, покашляти, прочитати коротке речення.

Техніка аналізу голосу, яка називається мел-спектрограма, виявила різні особливості голосу, щоб «розкласти на складові численні властивості голосів учасників».

Вафаа Алджбаві додає: «Ці результати демонструють значне покращення точності діагностики COVID-19 порівняно з найсучаснішими експрес-тестами”.

“Чутливість експрес-тестів становить лише 56%, але вищий рівень специфічності — 99,5%. Це важливо, оскільки це означає, що експрес-тест неправильно класифікує інфікованих людей як негативних на COVID-19 частіше, ніж новий метод тестування”.

“За допомогою штучного інтелекту ми можемо пропустити 11 випадків зі 100, які продовжать поширювати інфекцію. У той самий час експрес-тест пропустить 44 випадки зі 100», – пояснює дослідниця.

У перспективі модель штучного інтелекту може бути використана як найбільш доступна, швидка та безоплатна платформа для самодіагностики за допомогою мобільних додатків. А також в таких місцях, як пункти пропуску –  для оперативної перевірки.

Як повідомляло раніше BitukMedia, Ізраїльські науковці реабілітували кажанів. Всупереч одностайній думці, сформованій під час пандемії COVID-19, нове дослідження не виявило чітких доказів причетності кажанів до пандемії коронавірусу у світі. Саме рукокрилих було прийнято вважати переносниками хвороби. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі