Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кажани не винні: вчені закликають зняти з рукокрилих звинувачення у COVID-19

Важливо

Ізраїльські науковці реабілітували кажанів. Всупереч одностайній думці, сформованій під час пандемії COVID-19, нове дослідження не виявило чітких доказів причетності кажанів до пандемії коронавірусу у світі. Саме рукокрилих було прийнято вважати переносниками хвороби. 

Про це повідомляє JPost.

Попри те, що рання «версія» COVID-19 дійсно пов’язана з кажанами, походження пізніших штамів нинішньою наукою не встановлено.

Для вивчення загальної ситуації вчені з Тель-Авівського університету провели метааналіз джерел та перевірили результати понад сотні вірусів, зокрема Еболи, атипової пневмонії та COVID. Адже, як стверджує доктор ветеринарної медицини Майя Вайнберг,“для всіх перелічених недуг потенційними джерелами вірусу могли б бути кажани”.

Вчені виявили, що у 48% випадків провину поклали на кажанів суто через наявність антитіл або за підсумками ПЛР-тестів. При цьому не йшлось про фактичне виділення ідентичних вірусів. Більше того, більшість опублікованих результатів виглядали непереконливо.

На думку ізраїльських науковців, лише виділення вірусу недостатньо, аби розглядати тварину як резервуар. А натомість потрібні мінімальна кількість офіційно зареєстрованих випадків виділення вірусу. І шлях передачі ще потрібно довести.

“Крім того, лише виявлення конкретного вірусу у кажанів не обов’язково гарантує подальше зараження. Для цього повинні існувати інші біологічні, екологічні та антропогенні умови”, – додає Вайнберг.

Звертають увагу дослідники й на імунну систему кажанів. Вона  працює як годинник. Наукова спільнота поступово накопичує дані про здатність рукокрилих справлятись з різними вірусами. Навіть смертельними. Вони це роблять краще, ніж людина та більшість інших ссавців.

І це змушує вчених знову звернути увагу на нічних хижаків. Цілком ймовірно, рано чи пізно вони підкажуть дослідникам, як перемогти небезпечну «людську» хворобу.

Дослідники кажуть, що «ганебна репутація» кажанів добре відома як науковому співтовариству, так і широкому загалу. Кажанів часто звинувачують у тому, що ті  «дракули-кровопивці» та резервуари вірусів, зокрема COVID-19. А отже, становлять загрозу здоров’ю людей. У нещодавно опублікованому дослідженні Вайнберг намагалась спростувати цю «помилкову теорію». Вона доводить, що рукокрилі відіграють важливу роль у винищенні комах, пересадці знелісених територій і запиленні низки сільськогосподарських культур.

Як повідомляло раніше BitukMedia, у портовому китайському місті Сямень беруть мазки на Covid-19 у виловленої у морі риби. Це пов’язано із прагненням країни до нульового рівня захворюваності.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі