П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Надрукувати та з’їсти: 3D-принтер вперше надрукував філе окуня

Важливо

Першу у світі вирощену в лабораторії рибу, надруковану на 3D-принтері, презентували ізраїльські вчені. Вони ж першими її скуштували. І, за їхніми словами, філе вийшло найніжнішим і буквально тануло в роті.

Про це розповідає New Atlas. 

За останні два роки ізраїльська компанія Steakholder Foods вже презентувала громадськості вирощений у лабораторії стейк та шматочки яловичини ваґю. Нещодавно біоінженери створили те, що, за словами представників компанії, є першим у світі цілим філе морського окуня, створеним “з пробірки”.

На сайті Steakholder Foods пояснюють: клітини виростили у лабораторії, аби риба на столі у людей була, а її популяція не скорочувалась. А генеральний директор компанії Umami Meats, яка поставила рибні клітини, Міхір Першад підкреслив, що на смак вона зовсім така, “яка і має бути відмінна риба”.

Зображення – Steakholder Foods

Щоб надрукувати їстівну рибу, вчені налаштували біочорнила. Витягли клітини морського окуня, а коли помістили їх в 3D-принтер, вони набрали масу. В результаті сформувався прототип, що імітує текстуру риби. Тут важливий нюанс: на відміну від лабораторного м’яса, якому необхідні інкубація та дозрівання після друку, рибу можна готувати одразу, щойно її надрукували.

Поки у вчених вийшов тільки друкований морський окунь, але в перспективі вони планують використовувати свій принтер для створення різних сортів риби. Найближчим часом мають намір надрукувати вугра. Кажуть,  біочорнила для нього вже налаштовані. А потім візьмуться за види, що зникають.

Повідомляють, що, на смак “роздруковане” філе не відрізняється від справжнього морського окуня. На нещодавній дегустації, проведеній на території Steakholder, спеціальні гості мали можливість скуштувати страви сінгапурської та ізраїльської кухні, до складу яких входила й апетитна новинка.

Страва з “друкованого” морського окуня. Зображення – Steakholder Foods

Перші продукти вийдуть на ринок, швидше за все, 2024 року. Але лише у Сінгапурі. Якщо експеримент виявиться успішним, продаватимуть у США та Японії.

Як розповідало раніше BitukMedia, американські дослідники приготували чизкейк з семи інгредієнтів за допомогою 3D-принтера та діодних лазерів. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі