Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

God save the King! Чарльз III офіційно став королем Великої Британії (ВІДЕО)

Важливо

6 травня Чарльз III офіційно став королем Великої Британії. У Вестмінстерському абатстві відбулася коронація короля Чарльза III та його дружини Камілли. Церемонію провів архієпископ Кентерберійський. Це перша коронація британського монарха за останні 70 років.

Про це пише Daily Mail.

Відколи архієпископ Кентерберійський Джастін Велбі поклав Чарльзу ІІІ  на голову корону Святого Едуарда, той став 40-м монархом, коронованим у Вестмінстерському абатстві, починаючи з Вільгельма Завойовника у 1066 році.

Близько 13.00 за Києвом король Чарльз ІІІ виголосив коронаційну присягу. Він підтвердив, що під час свого правління захищатиме закон та англіканську церкву. Він також склав другу присягу – клятву про приєднання до престолу, в якій зазначив, що він “вірний протестант”.

Перед моментом коронації король був помазаний святим єлеєм – це був єдиний момент, який не показали публіці. Для цього Чарльза ІІІ та дерев’яне крісло, на якому він сидів, закрили спеціальними вишитими ширмами. Це втаємничений ритуал, після якого і відбулося коронування, – розповідає BBC.

Потім монарху вручили коронаційні регалії. Він був одягнений у біле лляне вбрання під назвою Colobium Sindonis, золотий плащ під назвою Supertunica, а навколо його талії був одягнений коронаційний пояс. Чарльзу ІІІ надягли корону і передали решту регалій, зокрема меч – щоб чинити правосуддя. Під час церемонії монарх сидів на коронаційному кріслі, виготовленому в 1300-му році. 

Король був схвильований, коли принц Вільям віддавав йому шану, ставши на коліна, щоб присягти на вірність своєму батькові. Потім він підвівся, торкнувся корони та поцілував короля в щоку. Чарльз був зворушений, кивнув своєму синові та сказав “амінь”. Також джерела стверджують, що він вимовив: “Дякую, Вільям”.

Також помазали, коронували та звели на престол дружину Карла III, королеву-консорт Каміллу. Її коронація була простішою. Для церемонії використали корону прабабусі короля Чарльза – королеви Марії, а не виготовляли нову. Після цього вони обидва сіли на престол. 

За урочистою церемонією спостерігали 2,2 тисячі гостей, зокрема члени королівської родини та світові лідери. Приїхав з США і молодший син короля, принц Гаррі. Його дружина Меган Маркл на церемонію не приїхала, хоч її і запрошували. Гостями церемонії стали й перша леді України Олена Зеленська та перша леді США Джилл Байден з онукою Наомі, які одяглися у кольорах українського прапора.

Важко було не помітити жовто-сині килими, які постелили у Вестмінстерському абатстві на час церемонії коронації. Пізніше Букінгемський палац пояснив, що такі кольори – золотаво-жовтий і синій – обрали, аби підкреслити вбрання короля і королеви. А не для того, щоб показати український прапор. Речник палацу назвав це “щасливим збігом”.

Фото – AARON CHOWN / PA MEDIA

Після коронації відбулася велика процесія – король і королева вирушили до Букінгемського палацу у позолоченій кареті. Всі монархи до них робили так цього дня. В коронаційний процесії пройшли тисячі військових різних родів військ. 

Після того, як вся королівська родина вийшла на на знаменитий балкон Букінгемського палацу, повз який пролетіла парадом авіація Королівських ВПС.

Від самого ранку люди збирались в центрі Лондона, аби знайти найзручніше місце для спостереження за коронаційною процесією. Юрби людей вітали короля вздовж маршруту процесії у дощовиках і з парасолями. Погода цього дня була хмарною і дощовою.

Фото – MATTHEW CHILDS / REUTERS

Отже, відсьогодні Карл III – офіційний монарх Великої Британії та ще 14 держав, що входять до Співдружності. Востаннє церемонію коронації проводили 1953 року, коли на престол зійшла Єлизавета II.

Загалом король Чарльз готувався до цього дня все своє життя. Він зійшов на престол у поважному віці – йому було 73 роки, коли у віці 96 років померла його мати королева Єлизавета ІІ. Церемонія коронації відбулася через вісім місяців після смерті попереднього монарха. Спадкоємцем престолу стає старший син короля, принц Вільям.

Як розповідало раніше BitukMedia, українська дизайнерка Єлизавета Зубенко створила неофіційний емблему до коронації короля Британії Чарльза ІІІ.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі