Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Уламок пройшов крізь ліву півкулю”: хірурги успішно прооперували уманчанку, яка дивом вижила

Важливо

25-річна Ірина пережила ракетну атаку в Умані. Лікарі кажуть, що це — диво. Уламок пройшов крізь ліву півкулю мозку дівчини і зупинився в потиличній частині. Ірина не лише вижила, але також може розмовляти та рухатись.

Цією історією поділилася прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

28 квітня російські терористи влучили ракетою у багатоповерхівку в Умані. В результаті загинули 23 людини, серед яких шестеро дітей. Дівчині, якій дивом вдалося врятуватись, стала 25-річна Ірина.

Мама Іри розповідає, що тривоги не чула. Прокинулась від гучного звука у себе в квартирі. Жінка одразу кинулася до доньки, щоб вибігти на вулицю, але та відповіла, що не відчуває праву ногу та руку. Тільки тоді мати Іри побачила, що подушка, на якій спала дівчина, просякнута кровʼю.

Лікарі “швидкої” констатували вогнепальне поранення головного мозку. Уманчанку оперативно доправили до Києва. 17 лікарня ще з часів Майдану спеціалізується на важких травмах голови. 

З’ясувалося, що сантиметровий уламок пройшов крізь усю ліву півкулю мозку і зупинився у потиличній частині голови Ірини. Лікарі кажуть, що до венозної судини залишалося менше пів сантиметра — тоді неминуча смерть. 

Нейрохірурги, які оперували дівчину, визнають, що те, що вона вижила, — справжнє диво. А про те, що була у свідомості й могла розмовляти, — годі й говорити. 

Уламок хірурги змогли знайти тільки під операційним рентгеном і видалили за допомогою спеціального магніту. Подібним чином рятують людей із вогнепальними пораненнями.

Зараз життю потерпілої нічого не загрожує. “Дівчина відновлюється, у свідомості та розмовляє, хоча права частина тіла її ще погано слухається,  лікарі кажуть: потрібен час. Ірина мріє про те, як повернеться до навчання в університеті та звичного життя”, – додали в МОЗ.

Як розповідало раніше BitukMedia, вперше в Україні дружині захисника одночасно пересадили підшлункову залозу та нирку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі