П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Цінніший за да Вінчі”: в скандального артефакту знайшовся справжній власник

Важливо

Габон дізнався про судовий скандал через продаж з аукціону рідкісної африканської маски. Влада країни вимагає повернути викрадений артефакт на батьківщину.

Про це пише ВВС.

81-річна жінка та її 88-річний чоловік з Франції знайшли африканську маску, розбираючи один зі своїх будинків. Вони показали знахідку місцевому антиквару, і фахівець оцінив артефакт в 150 євро.

У березні 2022 року, через пів року після угоди, пара дізналася з газет, що їхню маску продали на спеціальному аукціоні в Монпельє за 4,2 мільйона євро. Виявилося, що в них в шафі багато років зберігалася рідкісна ритуальна маска “нгі” народу фанг. Її привіз з Габону дід чоловіка Рене-Віктор Фурньє. Будинок, де зробили знахідку, колись належав Фурньє. Він був губернатором однієї з африканських колоній на початку ХХ століття. На думку експертів, подібних масок у світі не більше десятка. “Ця маска зустрічається рідше, ніж картина Леонардо да Вінчі”, — сказав один з них.

В аукціонному каталозі зазначалось, що африканський артефакт потрапив до Фурньє приблизно в 1917 році “за невідомих обставин”. Маску, яку аукціоністи спочатку оцінили в 300 тис. євро, придбав неназваний учасник торгів за 4,2 млн євро.

Фото – Instagram/ galerie_bernard_dulon

Французи звинуватили антиквара в обмані та подали проти нього цивільний позов – скасувати продаж. Після численних засідань та кількох апеляцій суд дійшов висновку, що позивачі мають підстави підозрювати антиквара в недобросовісності. Кошти від угоди були заморожені. Після вирахування всіх податків і комісій виручена сума склала 3,1 млн євро.

Скандальна історія широко висвітлювалась в ЗМІ. Зрештою до влади Франції звернувся уряд Габону: країна вимагає повернути маску на батьківщину, мовляв, маску викрали і вивезли з Габону незаконно.

Причина, з якої ці маски настільки рідкісні, полягає в тому, що традиційні обряди звичаєвого правосуддя в народі Нгі не практикуються з 1920-х років, маски відтоді вже не виготовляють. Половина масок Нгі знаходиться в музеях, а ті кілька, що з’явилися на вторинному ринку, побили рекорди аукціонів африканського мистецтва, як-от та, що була продана в колекції Vérité і принесла 5,75 млн євро на аукціоні Drouot в червні 2006 року.

2020 року парламент Франції проголосував за те, щоб повернути вивезені в колоніальний період африканські артефакти в Сенегал і Бенін. Вважається, що на території Франції зараз знаходиться понад 90 тис. культурних цінностей з Африки.

Як розповідало раніше BitukMedia, Італія повернула Іраку кам’яну стародавню табличку. Цьому артефакту майже 3000 років. Кам’яна табличка з написами належить до епохи Ассирійської імперії, яка існувала на півночі сучасного Іраку. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі