П’ятниця, 17 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чужого не треба: артефакт, якому 2800 років, повернувся на батьківщину

Важливо

Італія повернула Іраку кам’яну стародавню табличку. Цьому артефакту майже 3000 років. Кам’яна табличка з написами належить до епохи Ассирійської імперії, яка існувала на півночі сучасного Іраку. 

Про це розповідає BBC.

Волею долі виріб потрапив до Італії. Коли саме і де саме була знайдена табличка, або як вона потрапила до Італії – невідомо. З фактів тільки те, що її вилучила поліція у 1980-х роках. Міністр культури Іраку Ахмед Бадрані припустив, що артефакт могли знайти під час археологічних розкопок Мосульської греблі, яка була побудована приблизно в той час.

Тепер італійська влада повернула його Іраку. Артефакт доправив на батьківщину сам президент Абдул Латіф Рашид.

Влада Італії передала артефакт президенту Іраку Абдулу Латіфу Рашиду в місті Болонья. Фото – AFP

Йдеться про табличку, створену під час правління Салманасара III, одного з найбільших царів Ассирії. За словами міністра культури Іраку Ахмеда Аль-Бадрані, це оригінальний стародавній виріб із клинописом дуже цінний. У період шумерської цивілізації використовували глиняні таблички, оскільки писати на них легше. Але ассирійці робили гравіювання на камені – а це дуже складно.

Ще одна цінність переданого артефакту в тому, що текст на ньому повний, написаний давньовавилонським алфавітом. Тепер фахівці займуться його перекладом. Тим часом кам’яна табличка зберігатиметься у Національному музеї Іраку.

Ірак, який часто називають “колискою цивілізації”, відомий, серед іншого, першою у світі писемністю. Наприкінці VIII століття Байт аль-Хікма (Будинок мудрості) країни був домом для найбільшої бібліотеки книг з науки, мистецтва, математики, медицини та філософії.

Після введення в Ірак підрозділів армії США 20 років тому, грабунок старожитностей країни тільки посилився, – зазначає BBC.

Нині ж президент Іраку високо оцінив співпрацю Італії та заявив, що працюватиме над поверненням з-за кордону усіх археологічних цінностей історії Іраку.

Як розповідало раніше BitukMedia, американець Джей Стенлі повернув три десятки предметів старовини до Італії. Серед них вази та статуетки, датовані 6-3 століттями до нашої ери. Чоловіка надихнув аналогічний вчинок співвітчизника Джона Гомпертса: він відправив 19 артефактів назад до країн їхнього походження, дізнавшить про їхнє можливе нелегальне привласнення.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі