П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Довгий шлях додому: чоловік повернув Італії викрадені античні артефакти

Важливо

Американець Джей Стенлі повернув три десятки предметів старовини до Італії. Серед них вази та статуетки, датовані 6-3 століттями до нашої ери. Чоловіка надихнув аналогічний вчинок співвітчизника Джона Гомпертса: він відправив 19 артефактів назад до країн їхнього походження, дізнавшить про їхнє можливе нелегальне привласнення.

Про це розповідає Guardian.

Джей Стенлі, який живе в Бен-Ломонд, штат Каліфорнія, натрапив на старожитності у шафі в будинку свого батька Джона, який помер минулого жовтня. Ці речі нагадали йому дитинство в Італії: його батько був вчителем музики, а мати – шкільним бібліотекарем, родина прожила в Неаполі 10 років. Стенлі не знає, де саме були придбані старожитності, але припустив, що батьки могли знайти їх на одному з неаполітанських блошиних ринків.

Батьки постійно водили сина до музеїв, прищепили йому інтерес до історії та археології, і тепер він розуміє, що старожитності, можливо, спочатку були отримані з незаконних розкопок, оскільки вони не мали історії колекціонування. Йшлось про вази і статуетки, датовані 6-3 століттями до нашої ери.

Стенлі вирішив повернути артефакти на батьківщину – до Італії. Це сталось після того, як він прочитав матеріал в Guardian про американця Джона Гомпертса. Мешканець Вашингтона успадкував стародавні артефакти від своєї бабусі і повернув їх до країн походження після того, як дізнався про їхнє можливе нелегальне походження. Йшлось про 19 предметів старовини занальною вартістю 80 тисяч фунтів стерлінгів.

Одна з кіпрських ваз, які Джон Гомпертс успадкував від бабусі.

Гомпертс звернувся за порадою до Крістоса Цирогіанніса. Цей колишній старший польовий археолог Кембриджського університету зараз очолює дослідження незаконної торгівлі старожитностями на кафедрі ЮНЕСКО з питань загроз культурній спадщині в Іонічному університеті на Корфу (Греція). За 17 років роботи дослідник виявив 1 663 викрадені предмети в аукціонних будинках, комерційних галереях, приватних колекціях і музеях – сповістив про це поліцію та уряди, а також допоміг репатріювати ці предмети.

У випадку Гомпертса, Цирогіанніс порадив йому повернути старожитності до Італії, Греції, Кіпру та Пакистану. І Джон Гомпертс так і зробив. Натхненний історією співвітчизника, Джей Стенлі також звернувся до археолога за порадою, як повернути знайдені ним три десятки предметів.

Дослідник порадив Стенлі повернути Італії непідтверджені старожитності італійського походження. Тоді американський інженер баз даних для стартапу зі створення штучного інтелекту дбайливо упакував історичні речі і доправив їх до посольства Італії у Вашингтоні.

Дипломатична установа висловила Стенлі подяку за зусилля з повернення артефактів. “Ми дуже вдячні за Вашу пропозицію повернути експонати італійському уряду для збереження та консервації. Ми отримали фотографії, які допомогли нам оцінити їхній стан збереження та походження, аби спланувати їхнє майбутнє повернення на батьківщину”, – йшлося у листі.

Хоча старожитності Стенлі не були винятковими, Крістос Цирогіанніс наголосив на важливості принципу їх повернення. Він похвалив і Гомпертса, і Стенлі за те, що ці американці подали надзвичайний приклад іншим власникам неперевірених старожитностей.

Стенлі повернув антикварні речі після того, як прочитав про іншого американця, який репатріював награбований антикваріат до країн їхнього походження.

Стенлі сподівається, що зміг надихнути інших наслідувати його приклад, і тішиться усвідомленню того, що вчинив правильно. Його батько повністю погодився б з його рішенням, і тепер чоловік розуміє, що знайдені старожитності набагато старші, ніж він думав спочатку.

Як розповідало раніше BitukMedia, ізраїльське управління старожитностей (ІАА) змогло повернути на батьківщину унікальну монету. Вона була викарбувана під час єврейського повстання проти римлян близько 2 тис. років тому. Монета вартує близько $1 млн і її пошуки стали справжньою детективною історією.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі