П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Монета вартує $1 млн – її порятунок став справжнім детективом

Важливо

Ізраїльське управління старожитностей (ІАА) змогло повернути на батьківщину унікальну монету. Вона була викарбувана під час єврейського повстання проти римлян близько 2 тис. років тому. Монета вартує близько $1 млн і її пошуки стали справжньою детективною історією.

Про це повідомляє ВВС.

Дана срібна монета є однією із чотирьох, про які відомо на сьогоді. У IAA датували її 69 роком нашої ери – четвертим роком Великого повстання. Карбування власної монети означало проголошенням Ізраїлем незалежності від Римської імперії. Кульмінацією повстання стало знищення римлянами Єрусалиму та другого єврейського храму в 70 році н.е. За підрахунками, кількість убитих євреїв від сотень тисяч до понад 1 млн. євреїв.

Монету знайшли у 2002 році серед інших предметів скарбу, розкопаного в долині Елла, на південь від Єрусалиму. Її тодішній номінал був четверть шекеля. Зараз її вартість оцінюється у близько $1 млн.

Її викрали і перепродавали на чорних ринках старожитностей в Ізраїлі, Йорданії та Великобританії. Зрештою монету вивезли до США для продажу на аукціоні в Денвері, штат Колорадо, у 2017 році.

Ізраїльське управління старожитностей змогло відслідкувати маршрут монети. Воно звернулося до Служби внутрішньої безпеки США. Там монету взяли під контроль і зрештою суд видав наказ провести її репатріацію.

Монету передали Ізраїлю в понеділок на церемонії в офісі окружного прокурора Манхеттена. На урочистостях були присутні офіційні особи США та Ізраїлю, включаючи посла Ізраїлю в ООН Гілада Ердана.

Як повідомляло раніше BitukMedia, y американському штаті Монтана знайшли загублений фрагмент одного із папірусів Мертвого моря. Власник каже, що її мама  отримала його як подарунок у Єрусалимі у 1965 році.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі