П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Рідкісний і таємничий – знайшли загублений фрагмент сувою Мертвого моря

Важливо

У американському штаті Монтана знайшли загублений фрагмент одного із папірусів Мертвого моря. Власник каже, що її мама  отримала його як подарунок у Єрусалимі у 1965 році.

Майже детективну історію розповідає Mirror.

Відомий ізраїльський історик Шмуель Ахітув працює над книжкою про три сувої папірусу із Першого Храму – єрусалимської культової споруди, зруйнованого вавилонським царем Навуходоносором ІІ. Також ця споруда відома як Храм Соломона. Книжку писала дослідниця давньоєврейської писемності Ада Ярдені, але вона померла 2018 року. Ахітува попросили завершити її роботу.

Ахітув почав читати чернетку книжки і побачив згадку про фрагмент папіруса зі словами “відправили до Ізмаїла”. Однак у колекції Управління старожитностей Ізраїлю такого фрагменту не виявилося. Ахітув зв’язався із донькою Ярдені та розпочав кампанії із пошуку фрагмента. Клаптик знайшовся у штаті Монтана.

Американець, який зберігав пам’ятку, пояснив, що цей папірус був пам’ятним для його матері. Вона отримала його в подарунок від Джозефа Саада, куратора тодішнього Палестинського археологічного музею. Жінка повісила його у рамочці на стіні. Скоріш за все, Саад отримав клаптик від торговця старожитностями Халіла Іскандера Канду. Той міг купити шматочок пергаменту в бедуїна, який знайшов його в печері Юдейської пустелі, повідомляє France 24.

Але побувавши у Управлінні старожитностей Ізраїлю і побачивши стародавні сувої, американець погодився віддати фрагмент науковцям.

Наприкінці період першого храму писемність була дуже поширена, однак протягом 2,7 тис років папірусів майже не збереглося – відомо лише про три.

Історики говорять, що кожна із таких пам’яток проливає світло на стародавню єврейську писемність. Хоча на клаптику, знайденому у Монтані, є лише чотири рядки тексту, які починаються словами “відправили до Ізмаїл” (в оригіналі Ishmael, Ішмаель) – це популярне тогочасне єврейське ім’я, його носили біблійні персонажі та царські чиновники. Наприклад, його знаходять на глиняних печатках, які використовувалися для запечатування документів. У перекладі воно означає “бог почує”.

It was thought lost to history, but now one of the oldest Dead Sea Scrolls has been found over six thousand miles away in the US
Фото: Pen News/Shai Halevi-IAA

Припускають, що вирваний фрагмент був частиною якоїсь інструкції. Це навряд була релігійна пам’ятка, оскільки папірус використовувався для офіційної кореспонденції. Релігійні тексті писали на пергаменті. Однак, що чи кого саме відправили до Ізмаїла, із тексту не зрозуміло. Проте євреї тішаться, адже для них – це частина їхньої історичної спадщини.  

“Цей фрагмент унікальний. Він дуже рідкісний”, – каже Ейтан Кляйн, заступник директора відділу запобігання крадіжкам Управління старожитностей Ізраїлю.

Eitan Klein (L) and Joe Uziel, inspecting the fragment
Ейтан Кляйн (ліворуч) вивчає фрагмент. Фото: Pen News/Yoli Scwhartz-IAA

Фрагмент дослідили за допомогою радіометрії і підтвердили його справжність. Дослідження підтвердило ймовірність, що він походить із печер Юдейської пустелі, в які були знайдені інші сувої Мертвого моря.

Як відомо, сувої Мертвого моря були виявлені в 1947-му і є колекцією древніх біблійних та небіблійних текстів. Пергамент та папірус, на яких вони написані, збереглися завдяки унікальному сухому мікроклімату печер.

Як повідомляло раніше BitukMedia, під час археологічних розкопок в Іспанії вчені натрапили на кам’яну скульптуру фалоса. Це не перша знахідка такого роду. Фалос був важливим символом давньоримської культури. Але знайдена скульптура вперше така велика – близько 46 см.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі