П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Фалічний культ римлян підкинув археологам нову знахідку

Важливо

Під час археологічних розкопок в Іспанії вчені натрапили на кам’яну скульптуру фалоса. Це не перша знахідка такого роду. Фалос був важливим символом давньоримської культури. Але знайдена скульптура вперше така велика – близько 46 см.

Про це повідомляє Live Science.

Такий розмір робить знахідку найбільшою римською статуєю пеніса з будь-коли знайдених, – стверджують вчені. Вони описали кам’яний фалос як “незвичайно великий”.

Знахідку зробили в Ель-Ігерон, неподалік міста Нуева-Картея в іспанському регіоні Кордова. Зображення чоловічого дітородного органу було вирізане на наріжному камені будівлі давньоримського поселення.

“Ми вважаємо, що це найбільша статуя фалоса з будь-коли знайдених. Символ фалоса був дуже популярний серед древніх римлян. Вони вірили, що він захищає їх від невдач і лих”, — зазначили експерти.

Фалос дійсно був важливим символом у давньоримській культурі. Вважалось, що його зображення можуть відлякати невдачі і підвищити мужність. Цим можна пояснити той факт, що археологи вже неодноразово знаходили такі скульптури та зображення на давньоримських пам’ятниках. 

Фалічні символи та зображення були широко поширені у Стародавньому Римі. Їх використовували як амулети. Вважалося, що фалос приносить удачу та захищає від «поганого ока», а також є символом родючості. Такі зображення були звичною справою в будинках чи військових таборах тих часів. Їх розміщували на фасадах будівель, а солдати носили маленькі фалічні амулети із собою на знак мужності.

Археологи вважають, що будівля, де знайдено барельєф з фалосом, була розміром 20 на 17 м і мала форму вежі. Швидше за все, її звели на місці зруйнованого іберійського поселення. Його  датують п’ятим століттям до н.е. і вперше розкопали в Ель-Ігероні в 1960-х роках. Римляни використовували стародавні іберійські укріплення як фундамент нових будівель. 

Як повідолмяло раніше BitukMedia, на розкопках біля італійського міста Сан-Кашіано-ін-Валь-ді-Пеза (Тоскана) знайшли древні статуетки, які були символами родючості. Вони мають вигляді фалоса, матки і грудей. Вони і 3 тис. монет були вкриті мулом геотермального джерела. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі