Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

ЮНЕСКО планує створити перший у світі музей викрадених артефактів

Важливо

ЮНЕСКО, Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, планує створити перший віртуальний музей викраденої культурної спадщини. На відміну від звичайних музейних установ, метою цієї буде – зменшити свою колекцію.

Про це пише The Gurdian. 

У такий спосіб організації планують підвищувати обізнаність громадськості про незаконну торгівлю цінними артефактами.

“За кожною викраденою роботою чи фрагментом лежить частина історії, ідентичності та людяності, який був вирваний у своїх хранителів, зроблений недоступним для дослідження, і тепер ризикує впасти в забуття”, – каже гендиректорка ЮНЕСКО Одрі Азулай. 

Проєкт розробляють разом із Інтерполом, чия база даних містить понад 52 тисячі викрадених археологічних пам’яток, культурних об’єктів і цінних артефактів.

Віртуальний музей вартістю 2,5 млн доларів має відкритися у 2025 році. Його відвідувачі зможуть пересуватися рядами віртуальних просторів з 3D-зображеннями різних артефактів.

До кожного з них буде пояснення культурного значення разом із історіями та свідченнями місцевих громад. ЮНЕСКО назве експонати початкової колекції лише незадовго до відкриття музею.

Проте дані неурядової організації Antiquities Coalition (Коаліції старожитностей) вказують, що сьогодні є декілька відомих викрадених артефактів.

Це алебастровий напис на камені ІІІ-го ст., який викрали з храму Аввам в Ємені між 2009 і 2011 роками; рельєф зі слонової кістки VII ст. з Багдадського музею, що зник у 2003-му; зелена кам’яна маска з поселення майя у Гватемалі, викрадена у ХХ-му столітті.

Організатори музею кажуть, що на відміну від звичайних музейних установ, метою цієї буде – зменшити свою колекцію, поки цінні предмети поступово будуть знаходити.

Найскладнішим у проєкті поки що залишається створення 3D-зображень артефактів, тому що багато з них не мають жодних фізичних записів, крім невеликих чорно-білих світлин.

Як розповідало раніше BitukMedia, американець Джей Стенлі повернув три десятки предметів старовини до Італії. Серед них вази та статуетки, датовані 6-3 століттями до нашої ери. Чоловіка надихнув аналогічний вчинок співвітчизника Джона Гомпертса: він відправив 19 артефактів назад до країн їхнього походження, дізнавшить про їхнє можливе нелегальне привласнення.

А Італія, своєю чергою, повернула Іраку кам’яну стародавню табличку. Цьому артефакту майже 3000 років. Кам’яна табличка з написами належить до епохи Ассирійської імперії, яка існувала на півночі сучасного Іраку. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі