П’ятниця, 17 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українські медики створили дворічному хлопчику штучний сечовий міхур

Важливо

Лікарі провели складну операцію дворічному Матвію – створили штучний сечовий міхур з тканин товстого кишечника. Це дуже складна реконструктивна операція, яких у світі проводять одиниці. Рідний орган дитині довелось видалити через рідкісне онкозахворювання.

Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України.

Матвій з Івано-Франківська, йому два роки. Більш ніж половину з них малюк боровся з раком сечового міхура, який трапляється лише у 1,4% випадків дитячої онкології. Понад рік тому у хлопчика в малому тазу виявили злоякісну пухлину м’яких тканин. Минулої зими онкохірурги й урологи Лікарні Святого Миколая Першого Медоб’єднання Львова разом з колегами з Івано-Франківська видалили в хлопчика десятисантиметрову пухлину. Проте разом з нею мусили видалити й сечовий міхур, простату та частину прямої кишки. Для виведення сечі встановили малюкові уретрокутанеостому – штучний отвір на животі.

Фото – Facebook/ Міністерство охорони здоров’я України

Після операції Матвій пройшов ще кілька курсів променевої та хімієтерапії. “А коли хлопчик здолав рак, його лікарі вирішили поборотися і за якість його життя – видалити стому і допомогти ходити в туалет у природний спосіб. Щоби втілити задум в реальність, потрібно було сформувати новий сечовий міхур і попри те, що це – дуже складна реконструктивна операція, яких в усьому світі проводять одиниці, хірургам вдалося!”, – повідомляють у МОЗ.

Сечовий міхур вони зробили з тканин товстого кишківника та вшили туди сечоводи. Тепер сеча відходить у новосформований резервуар з клапаном. За словами Олександра Калінчука, завідувача відділення хірургії Дитячої Лікарні Святого Миколая, це технологічно дуже складні кількаетапні втручання. Перший етап – хірургічний – допоміг врятувати дитині життя, а другий має забезпечити контрольоване сечовипускання, а, отже, і нормальну якість життя.

На четверту добу після успішної операції Матвій повернувся зі Львова додому. Наразі хлопчик почувається добре.

Фото – Facebook/ Міністерство охорони здоров’я України

Як розповідало раніше BitukMedia, в Україні вперше провели спліт-трансплантацію печінки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі