Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні вперше провели спліт-трансплантацію печінки

Важливо

В Україні вперше провели спліт-трансплантацію печінки. Донорський орган під час операції розділили на дві частини, які успішно пересадили малюку і дорослому.

Про це повідомляють у Першому медичному об’єднанні Львова. 

Унікальні для України втручання виконали спеціалісти Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.Шалімова в Першому медоб’єднанні Львова.

Меншу долю печінки лікарі трансплантували Луці з Житомирщини. Хлопчику лише 1 рік і 3 місяці.  У дитини діагностували біліарну атрезію – захворювання жовчовивідних шляхів. Без пересадки органу малюк міг би померти за кілька місяців.

Лука, якому пересадили часттну печінки, з батьками. Фото – Facebook/ Перше медичне об’єднання Львова

Більшу долю отримав 20-річний чоловік з Львівщини.

Донором став 15-річний хлопець, який помер через ушкодження мозку. Його батьки ухвалили дуже складне рішення, яке дало шанс на життя п’ятьом людям, серед яких троє дітей. Медики пересадили також серце та нирки підлітка. 

З новим серцем житиме 11-річний Влад з Тернопільщини. Діагноз — дилятаційна кардіоміопатія — йому встановили в шість місяців. Недугу спровокувало важке запалення легень. Серце хлопчика могло зупинитися будь-якої миті: воно було втричі збільшене та ледь поміщалося в грудній клітині.

11-річний Влад, якому пересадили донорське серце. Фото – Facebook/ Перше медичне об’єднання Львова

Запрацювали нові нирки і у 12-річного Гени з Харкова та 18-річного Івана з Черкащини. Хлопці були на гемодіалізі – процедурі очищення крові. Тепер вони нарешті можуть жити повноцінним життям.

Як повідомляють медики, за тиждень після трансплантацій всі пацієнти почуваються добре.

Як розповідало раніше BitukMedia, київські лікарі вперше в Україні повторно пересадили пацієнту печінку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі