Вівторок, 21 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Другий шанс: київські лікарі вперше в Україні повторно пересадили пацієнту печінку

Важливо

Столичні лікарі вдруге пересадили печінку пацієнту. Це перший такий успішний досвід українських лікарів. Шанс на подальше життя отримав 57-річний Вадим з Миколаївщини.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я. 

Чоловік тривалий час хворів на цироз печінки, спричинений важкою формою гепатиту C. Рік тому йому зробили пересадку частини органа від родинного донора.

Попри найкращі сподівання, почав розвиватися процес хронічного відторгнення. “Медики призначили інтенсивну терапію, проте вона не дала бажаного ефекту – зміни в пересадженому органі стали незворотними. У чоловіка почали відмовляти нирки. Життя вдавалося підтримувати завдяки гемодіалізу”, – розповідають в МОЗ.

Фото – МОЗ

Єдиним порятунком для Вадима могла стати повторна трансплантація. Чоловіка внесли в список очікування. За деякий час Єдина державна інформаційна система трансплантації визначила його спорідненим з померлим донором.

Пацієнту вдруге пересадили донорський орган у Національному Інституті хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова. До порятунку чоловіка була залучена велика команда медиків. “Ретрансплантація та післяопераційна реабілітація пройшли успішно. Чоловік почувається добре та вже повернувся додому. Це – перший успішний досвід ретрансплантації печінки в Україні”, – кажуть у МОЗ.

Фото – МОЗ

Водночас досвід повторних пересадок інших органів українські трансплантологи вже мають. Так у 2022 році у Львові провели успішну ретрансплантацію нирки 14-річному хлопчику.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Черкасах вперше провели трансплантацію кісткового мозку від однієї дитини до іншої.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі