Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пропустили ювілей: найстаріша акваріумна риба Мафусаїл може бути ще старшою, ніж вважалось (ВІДЕО)

Важливо

Науковці припустили, що найстаріша жива акваріумна риба може бути на десяток років старішою, ніж вважалося раніше. Нове дослідження ДНК показало, що знаменитій австралійській рибі з іменем Мафусаїл, яка прибула до США у 1938 році, може бути до 101 року.

Про це розповідає LiveScience.

Рогозуб (або баррамунда) жіночої статі на імʼя Мафусаїл живе у США. Вона прибула сюди 1938 року разом з понад 200 іншими рибами з Фіджі та Австралії й оселилась в акваріумі Штайнхарта (Сан-Франциско).

“Ці дивні істоти, вкриті зеленою лускою, яка схожа на свіже листя артишоку, відомі вченим як можлива “ланка, якої бракує” між водними і сухопутними тваринами”, — писала про рибину газета San Francisco Chronicle у 1947 році. Тоді Мафусаїл ще не вважалась довгожителем, і в акваріумах зустрічалися старші за неї особини риби — зокрема, 25-річний рогозуб на прізвисько Дідусь, який жив у Чикаго з 1933 року.

Попри довге життя, вік Мафусаїл залишався загадкою. Припускали, що рогозубу 84 роки – вже це робило Мафусаїл найстарішою рибою в публічному акваріумі. Однак нові дослідження показали, що вона вже давно могла перетнути столітній рубіж.

Рибі дали імʼя Мафусаїл на честь найстарішого біблійного героя, який нібито дожив до 969 років.

Мафусаїл отримала неофіційний титул найстарішої акваріумної риби світу у 2017 році, коли інший рогозуб, Дідусь, помер в акваріумі Шедда в Чикаго у віці 95 років. Остаточно рибу визнали рекордсменкою у 2022 році.

Співробітники акваріума ніколи не були впевнені у точному віці Мафусаїл, але до досі вважалося, що їй 84-85. Довжина Мафусаїл становить 1,2 м, а вага – 18,1 кг.

Літня риба обожнює, коли доглядачі гладять її та годують з рук. Вона почувається щасливою, кажуть самі працівники акваріуму. За словами наглядача Аллана Джана, рогозуб приохочився їсти свіжі фіги, любить, коли труть спинку і відрізняється мирною вдачею.

Фото – Jim Wilson/The New York Times

“Я пропоную волонтерам уявити, що це підводне щеня — дуже спокійне і лагідне, — розповідає Джан. — Звісно, якщо її щось налякає, то буде раптовий сплеск енергії. Але здебільшого вона спокійна”.

Для визначення точного віку Мафусаїл вчені використовували метод “вікового годинника ДНК”. Вони порівняли ДНК риби-рекордсменки з генетичним матеріалом інших австралійських рогозубів з дикої природи та з неволі, зокрема двох риб з акваріума Штайнхарта. А потім проаналізували метилювання в їхньому генетичному матеріалі.

Метилювання — це біологічний процес, який з плином часу накопичує зміни в ДНК. Результати вказують на вік Мафусаїл в 92 роки, але ці результати приблизні, насправді рибі може бути і 101 рік. Чим більше зразків відбиратимуть вчені, тим точнішим буде “ДНК-годинник” для цього виду.

Водночас незалежно від того, скільки років рибі Мафусаїл, люди не знають жодного живого рогозуба, старшого за неї. 

Рогозубів часто називають “живими копалинами”: за оцінками вчених, рогозуби з’явилися приблизно 100 млн років тому. Однак майбутнє цього виду стає дедалі більш невизначеним. Співіснування з людством дається їм непросто: через знищення чи зміну відносно невеликого ареалу цей вид перебуває під загрозою вимирання. Ці риби занесені до Червоного списку видів, що перебувають під загрозою зникнення, Міжнародного союзу охорони природи (МСОП).

Як розповідало раніше BitukMedia, Прадід проти Мафусаїла: кому належить титул найстарішого дерева Землі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі