Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Маленькі супергерої: у Черкасах вперше провели трансплантацію кісткового мозку від однієї дитини до іншої

Важливо

10-річній дівчинці пересадили кістковий мозок від молодшого брата. Дитячу алогенну трансплантацію вперше виконали в регіональній лікарні – Черкаському клінічному онкологічному центрі. До цього такий вид лікування пацієнти могли отримати лише в НДСЛ “Охматдит”.

Про це повідомив Черкаський онкоцентр на своїй сторінці у Facebook.

Родина 10-річної Насті дізналася про її хворобу у грудні 2021 року. Обстежити дитину повноцінно в Черкасах не вдалося через повномасштабне вторгнення рф. Тоді родина переїхала до Італії, де її наглядали римські медики.

“Маленькій пацієнтці для того, щоб одужати, потрібно було зробити лише трансплантацію кісткового мозку. Мама з дітьми майже рік перебувала за кордоном. Повернувшись додому, вирішили продовжити лікування саме у нашому відділенні, − розповідає Оксана Глухарева, завідувачка Центру дитячої онкології та гематології. − Донором для Насті став її 6-річний братик Артем, який підійшов за всіма показниками. Пам’ятаю, коли він зайшов до відділення з бабусею, ми запитали, чи знає, чому він сюди прийшов, хлопчик відповів, що прийшов урятувати свою сестру”.

За словами лікаря, не часто так стається, що саме родич може бути донором кісткового мозку, це лише до 30 % випадків. “Ми спостерігатимемо за її самопочуттям, лабораторними показниками, але основний крок у перемозі над хворобою вже зроблено”, – зазначала Оксана Глухарева.

Богдан Скульський, завідувач блоку трансплантації кісткового мозку Черкаського онкологічного центру зазначив, що хвороба пацієнтки – це не злоякісне захворювання крові, а спадкова хвороба. “Вона (дівчинка Настя, – ред.) потребує активного спостереження протягом перших двох років після трансплантації. Далі ж ми можемо говорити про те, що ризики рецидиву мінімальні. Як і після будь-якої алогенної пересадки кісткового мозку ми будемо контролювати наявність симптомів реакції трансплантат проти господаря”, − пояснив Скульський.

Менше з тим, дівчинку вже виписали з лікарні. Медики називають сестричку і братика супергероями, адже Настя мужньо перенесла лікарняний етап боротьби з хворобою, а Артем без перебільшення врятував життя сестрі.

Артему та Насті вручили подарунки від благодійників. Фото – Черкаський клінічний онкологічний центр / Facebook

Як розповідало раніше BitukMedia, українському немовляті пересадили кістковий мозок від донора з США.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі