Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Загострене сприйняття: мами новонароджених бачать обличчя там, де їх немає

Важливо

Жінки, які нещодавно народили, частіше за інших бачать людські обличчя у випадкових предметах і візерунках, виявили психологи з Університету Квінсленду (Австралія). Йдеться про парейдолію – відому зорову ілюзію. Але це вперше з’ясувалося, що вона може посилюватись у різні періоди життя у цілком здорових людей.

Про це розповідає Science Alert.

Коли об’єкти (предмети, зображення, візерунки) здаються нам тим, чим насправді не є – це парейдолія. З допомогою цієї оптичної ілюзії можна побачити, наприклад, морду ведмедя на поверхні Марса, силуети тварин – у хмарах, смайлик – у кавовій пінці. Вчені пояснюють, що це нормальна властивість нашої психіки, а парейдолія обличчя – це взагалі вроджена надчутливість людського мозку до розпізнавання людських образів у навколишньому середовищі.

Аналізуючи численні повідомлення від людей про їхній досвід, автори дослідження помітили: серед них була значна кількість жінок, які писали, що почали частіше помічати парейдолію обличчя після народження дитини. Вирішено було провести новий експеримент, аби перевірити дані.

У ньому взяли участь 379 жінок: 79 з них народили дитину протягом останніх 12 місяців, 84 були вагітні та 216 — контрольна група (вагітні та не новоспечені матусі). Всім жінкам продемонстрували набір зображень — з реальними обличчями, предметами побуту, візерунками. Вони мали оцінити за десятибальною шкалою, наскільки можуть роздивитись там риси обличчя або не можуть.

Зображення – Taubert et al., Biology Letters, 2023

І от що вийшло. Жінки в післяпологовому періоді, які стали мамами не більше року тому, дійсно, більше за інших були схильні до парейдолії облич. У вагітних та контрольної групи показники були приблизно однаковими. Враховуючи, що у жінок, які народили, суттєво підвищується рівень окситоцину, автори припускають, що цей гормон може бути причиною парейдолії.

Якщо ви бачите тут обличчя, це парейдолія. Зображення з відкритих джерел.

Висновки дослідження вперше вказують на те, що рівень гормонів може впливати на наш зір та процеси в мозку, пов’язані з розпізнаванням облич та розставленням пріоритетів. Хоча парейдолія — явище поширене, досі не було відомо, що вона може змінюватись на різних етапах життя людини. І що вона посилюється під час раннього батьківства.

Як розповідало раніше BitukMedia, біологи з Бристольського університету (Велика Британія) поекспериментували з копитними та строкатими ковдрами. Так вони хотіли зрозуміти, навіщо зебрам їхнє смугасте забарвлення і як воно працює.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі