Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“20 днів у Маріуполі” претендує на “Оскар” від України

Важливо

Документальний фільм-свідчення “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова представить Україну на 96-й премії Американської кіноакадемії “Оскар”. Стрічку обрав на засіданні у понеділок, 18 вересня, Український Оскарівський комітет. Стрічка змагатиметься за нагороду в категорії “Найкращий міжнародний повнометражний фільм”.

Про це розповів комітет на своїй сторінці у Facebook.

Члени комітету обирали між п’ятьома фільмами. У національному відборі також брали участь стрічки “Залізні метелики” Романа Любого, “Памфір” Дмитра Сухолиткого-Собчука, “Терикони” Тараса Томенка та “ШТТЛ” Адрієна Уолтера.

“Фільм було обрано шляхом голосування членами Українського Оскарівського комітету, головою якого є Валентин Васянович”, – повідомили в комітеті.

“20 днів у Маріуполі” – документальна стрічка, створена на основі матеріалів, знятих воєнним кореспондентом, фотографом, відеографом Мстиславом Черновим під час перших днів облоги Маріуполя російськими військами. Стрічка складається з кадрів, які Чернов з колегами відправляли з Маріуполя в світові ЗМІ, розповідаючи про події у місті: загибель дітей та дорослих, створення масових могил, знищений російською авіабомбою пологовий будинок та інші російські воєнні злочини. Близько 10% відео та фотографій вдалося відправити з єдиної точки у місті, де був сигнал мобільного зв’язку. Близько 30 годин відео вивезли гуманітарним коридором.

Разом з Мстиславом Черновим над фільмом “20 днів у Маріуполі” працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення рф Маріуполя, за це усі троє отримали Пулітцерівську премію.

У березні цього року Мстислав Чернов і Василіса Степаненко отримали британську премію Royal Television Society.

Нагадаємо, у січні 2023 року документальний фільм “20 днів у Маріуполі”  Чернова був відзначений призом глядацьких симпатій на американському фестивалі незалежного кіно Sundance. Це була світова прем’єра стрічки. Українська відбулася на фестивалі Docudays UA у червні. Тут фільм здобув дві нагороди: головний приз конкурсу DOCU/УКРАЇНА і приз глядацьких симпатій.

Як розповідало раніше BitukMedia, 2022 року на премію Американської кіноакадемії від України був обраний “Клондайк” режисерки Марини Ер Горбач. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі