Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Величезна ацтекська кам’яна голова змії вигулькнула після землетрусу

Важливо

Минулорічний землетрус у столиці Мексики оголив гігантську зміїну голову. Припускають, що вона відносилася до давньої ери Теночтітлана і могла бути присвячена божеству Кетцалькоатлю. Дослідники вже проаналізували дивовижний артефакт.

Про це розповідає Live Science.

19 вересня 2022 року в Мехіко стався землетрус магнітудою 7,6, внаслідок якого постраждали десятки будівель. А з-під будівлі Національного автономного університету Мексики на поверхню вилізла частина різаної по каменю скульптури.

Вчені з Національного інституту антропології та історії, які прибули на місце, розкопали чотириметрову яму та виявили під шаром землі величезну кам’яну голову змії. Скульптура здивувала не лише своєю ефектною появою, розміром та художнім виконанням. Величезна зміїна голова 1,8 м завдовжки, 85 см завширшки, 1 м заввишки і вагою близько 1,2 тонни — до того ж виявилася кольоровою. За словами вчених, це велика рідкість та удача. Вона зберегла кольори, в які її пофарбували майстри ацтеків: на 80% поверхні скульптури досі видно червону, синю, чорну, охрову і білу фарби.

Фото – LANCIC;UNAM

Археологи визначили, що зміїній голові понад 500 років. Тоді на місці столиці Мексики було процвітаюче місто-держава Теночтітлан, воно ж було столицею імперії ацтеків. Індіанці будували храми та піраміди для поклоніння своїм божествам. Одним з головних божеств доколумбової Америки був Кетцалькоатль, що у перекладі означало “пернатий змій”, і його часто зображали у вигляді змії. Однак, важливо відзначити, що знайдена голова вкрита не пір’ям, а лускою.

Знайдена скульптура могла бути присвячена Кетцалькоатлю або прикрашала храм на його честь, але дослідники зазначають, що її призначення ще належить встановити.

Загалом, змії в ацтекській культурі асоціювалися з родючістю та відродженням, мабуть, тому, що ці істоти регулярно скидають шкіру та уособлюють процес регенерації.

Після того, як скульптуру підняли із землі на крані, експерти обладнали навколо неї спеціальну камеру вологості — герметичний простір, вистелений пластиковою плівкою, зволожувачами та реєстраторами даних всередині, які контролюють рівень вологості.

“Наша мета в тому, щоб зміїна голова повільно та обережно втрачала вологу, яка накопичувалася століттями, щоб вона виходила з внутрішніх пор породи на її поверхню”, – пояснила Марія Барахас Роча, реставратор з Національного інституту антропології та історії Мексики.

Кольори вже вдалось стабілізувати майже на всій поверхні скульптури, кажуть експерти. Проте роботи зі збереження триватимуть до 2024 року. Реліквія, як і раніше, буде недоступна, аби не порушувати герметичність і мікроклімат всередині камери. Фахівці тим часом аналізують взяті з артефакту зразки, щоб з’ясувати, для чого була створена, як використовувалась і що символізувала голова змії.

Як розповідало раніше BitukMedia, ентузіасти відновили звук ацтецького “свистка смерті”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі