Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Суперслизький 3D-унітаз знизить витрати води на змив (ВІДЕО)

Важливо

Надрукований на 3D-принтері унітаз настільки слизький, що жоден слід не може на ньому залишитись. Створили таку революційну поверхню китайські науковці – щоб людям більше не доводилось чистити унітази. Суцільна економія на транспортуванні, воді та чищенні, кажуть вони.

Про це розповідає New Scientist.

За оцінками фахівців, по всьому світу лише на змив води у вбиральнях витрачається понад 141 млрд літрів води на день. Допомогти з економією води мають більш ощадливі системи змивання та інноваційні покриття унітазів, – вирішили дослідники Хуачжунського університету науки і технології.

Існує чимало видів слизьких поверхонь унітазів, як-от чаші з тефлоновим покриттям. Але всі вони мають суттєвий недолік – їм не вистачає міцності. Чим більше вони використовуються, тим менш слизькими стають, тому покриття або унітаз потрібно замінити, щоб вони залишалися ефективними. 

Китайські науковці створили прототип унітазу, приблизно в 10 разів менший за повнорозмірну версію: він має 12 см завдовжки. Новий прилад було створено шляхом 3D-друку суміші пластику та гідрофобних піщинок, використовуючи лазер для злиття частинок і створення складної структури. Потім вони змастили поверхню силіконовою олією, яка також проникла під поверхню через структуру матеріалу унітазу.

Дослідники перевірили унітаз, зливши туди каламутну воду, молоко, йогурт, мед, наповнений крохмалем гель і синтетичні фекалії, і виявили, що жоден з них не затримався. Насправді, унітаз був таким же слизьким навіть після того, як його потерли наждачним папером понад 1000 разів. “Все тому, того, що олія залишилося під натертою поверхнею”, – пояснили вчені. Крім того, вони вказують, що відновити властивості поверхні можна повторним просоченням силіконовою олією.

Вважається, що ця технологія передусім підійде для умов, де туалет використовується часто, наприклад, в транспорті та в громадських вбиральнях. “Зменшений об’єм промивання призведе до меншої кількості витраченої води під час транспортування до переробних потужностей. Цедозволить заощадити витрати на транспортуванні”, – пояснив глава дослідження.

Але перш ніж це станеться, технологію потрібно адаптувати для використання в повнорозмірному туалеті, а також вона макє стати дешевшою у виготовленні.

Як розповідало раніше BitukMedia, в ході розкопок у провінції Шеньсі, на території, де колись було місто Юеян, китайські археологи знайшли нижню частину унітазу зі змивом. Вік сантехнічного пристрою оцінюють приблизно у 2400 років. Це перший та єдиний старовинний туалет зі змивом, виявлений на території Китаю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі