П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На Острові скарбів почав курсувати безпілотний автобус (ВІДЕО)

Важливо

Спочатку робототаксі, потім – автобуси без водіїв. В американському місті Сан-Франциско запустили сервіс безпілотних електробусів. Два шатли по черзі курсуватиме в районі місцевого Острова скарбів. Поки тестово і безоплатно.

Про це пише Associated Press.

Не минуло й тижня після того, як влада Каліфорнії схвалила у Сан-Франциско повноцінну комерційну експлуатацію служб роботаксі, як було прийнято рішення пустити містом безпілотні міні-автобуси.

Шатл курсуватиме щодня за фіксованим маршрутом під назвою “Петля навколо Острова скарбів”, місця колишньої військово-морської бази США посеред затоки Сан-Франциско. Передбачено, що безпілотний автобус робитиме сім зупинок, з’єднуючи житлові квартали з магазинами та громадськими центрами на острові, де проживає близько 2 тис. людей.

Повністю електричний транспортний засіб не має водійського сидіння або керма. Але завжди є супроводжувач, який за потреби може керувати автобусом за допомогою портативного контролера.

“Наявність супроводжувача на борту змушує всіх почуватися комфортно. Поки що це просто демонстрація, щоб побачити, який вигляд має безпілотний шатл і як він працює в умовах невеликого об’єму та низької швидкості”, — зазначила Тіллі Чанг, виконавча директорка Транспортного управління округу Сан-Франциско. 

Автобус вміщує до 10 пасажирів, працюватиме з 09:00 до 18:00 щоденно з інтервалом 20 хвилин. Шатлів два — поки один заряджається, інший може перевозити пасажирів.

Округ пропонує послуги трансферу в рамках пілотної програми, що фінансується за рахунок грантів. Мета – оцінити, як автономні транспортні засоби можуть доповнити систему громадського транспорту.

Автобуси розробила компанія Beep з Орландо, що в штаті Флорида. Схожі шатли вже запускали зоопарку Маямі та Єллоустонському національному парку. В компанії кажуть, що вони не замінять звичайні автобуси, адже розраховані на короткі дистанції. Попри це, у Beep запевняють, що безпілотні шатли більш безпечні.

“Ці шатли створені для коротких маршрутів сполучення. Вони не призначені для того, щоб замінити автобусну систему”, — пояснила керівник проєкту Beep Шеллі Каран. “Автономний транспортний засіб матиме кращий час реакції, ніж людина, і він запропонує більш надійні послуги”.

Раніше стало відомо, що Каліфорнійський регулятор дозволив двом конкуруючим службам роботаксі – Cruise і Waymo – працювати в Сан-Франциско в будь-який час доби, незважаючи на побоювання з приводу безпеки подібних авто.

Каліфорнія дала дозвіл попри численні скарги на те, що таксі без водіїв роблять несподівані зупинки, створюють затори на дорогах та блокують проїзд машин екстрених служб. 16 серпня місто звернулося до комісії з проханням призупинити розширення мережі роботаксі.

Як розповідало раніше BitukMedia, японські інженери запропонували встановлювати на безпілотні автомобілі рухомі очі. Вони забезпечать зоровий контакт між авто і пішоходом. І, як наслідок, зменшиться ймовірність ДТП за участі автомобілів майбутнього і людей.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі