Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Досягнення належить всьому людству” – індійська місячна станці здійснила успішну посадку

Важливо

Індійська місячна станція Chandrayaan-3 успішно сіла на поверхню біля південного полюсу Місяця, повідомила офіційна влада. Таким чином, Індія стала четвертою у світі країною, яка здійснила посадку на Місяць і першою, що почала дослідження нового регіону супутника Землі.

Про це пише CNBC.

Індія може називати себе тепер “космічною наддержавою”, оскільки слідом за США, Радянським Союзом та Китаєм стала четвертою країною, яка успішно посадила свій космічний апарат на Місяць.

“Усі люди світу, люди кожної країни та регіону: успішна місія Індії на Місяць — це не тільки Індія… Цей успіх належить всьому людству”, — сказав прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді. Він зараз перебуває на саміті БРІКС у Йоганнесбурзі, ПАР.

Південний полюс Місяця останнім часом викликає інтерес, оскільки там знайшли сліди замерзлої води. Її можна буде використовувати як компонент палива для майбутніх ракет і космічних кораблів, які стартуватимуть із Місяця, сказав Венді Кобб, професор Школи передових досліджень повітря та космосу ВПС США.

Chandrayaan-3 успішно сіла на Місяць за пару днів після невдалої спроби спуститися російської станції “Луна-25”. Росіяни спробували запустити космічний апарат на Місяць вперше за 50 років після польоту останньої радянської місячної місії “Луна-24” у 1976 році. Росіяни припускали, що їх апарат опиниться на поверхні планети раніше, ніж індійський. Так і сталося – у “Луни-25” не вимкнувся вчасно двигун, вона пролетіла орбіту зниження і розбилася об поверхню Місяця.

Як розповідало BitukMedia, Китай ввів в експлуатацію найбільший у світі сонячний радіотелескоп Daocheng (DSRT). Він складається 313 шестиметрових антен-“тарілок”, розташованих колом діаметром 3,14 км на плато в провінції Сичуань.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі