П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Тачки 2022 – безпілотні автомобілі спілкуватимуться з пішоходами поглядом (відео)

Важливо

Японські інженери запропонували встановлювати на безпілотні автомобілі рухомі очі. Вони забезпечать зоровий контакт між авто і пішоходом. І, як наслідок, зменшиться ймовірність ДТП за участі автомобілів майбутнього і людей.

Про це розповідає NewsWeek.

Пішохід прагне встановити зоровий контакт з водієм автомобіля й цим отримати підтвердження, що його бачать і пропускають. Але з безпілотним авто так не вийде. А як? Якщо майбутнє за повністю автономними машинами й взаємодії з пасажирами, пішоходами та іншими водіями ніяк не уникнути? Пропозиція від японських фахівців – штучні роботизовані очі, схожі на людські.

Інженери з Токійського університету під керівництвом Такео Ігарасі запропонували буквально відтворити взаємодію людей, обладнавши безпілотні автомобілі очима для зорового контакту. 

Ідея авторів проста – якщо безпілотний автомобіль не розпізнав і не стежить за пішоходом, людині не варто переходити дорогу, машина не збирається його пропускати.

В ході дослідження гольфкар був обладнаний парою великих роботизованих очей. Вони могли дивитись прямо, ліворуч та праворуч. Водій в салоні авто був, але його не було видно за дзеркальною плівкою. Під час експерименту було знято чотири відеоролики. 360-градусна камера фіксувала моменти наближення гольфкара до пішохідного переходу: машина зупиняється і “дивиться” на пішохода, машина “ігнорує” людину і продовжує рух. Ще у двох відео гольфкар робив те саме, але без роботизованих очей, їх просто не було.

Зняті ролики імпортували у віртуальну реальність. Експерименти проходили на 18 добровольцях – 9 чоловіках та 9 жінках. Їм у рандомному порядку демонстрували ролики та просили подати команду на зупинку, якщо вони вважали, що автомобіль не збирається їх пропускати. А якщо збирається, не робити нічого. Піддослідні мали протягом 3 секунд вирішити, чи безпечно переходити дорогу.

Виявилося, що учасники неправильно інтерпретували наміри машини без очей у половині випадків (50,56%), а з очима цей показник зменшувався до 29,44%. Таким чином, автори зробили висновок, що штучні очі можуть знижувати ймовірність дорожньо-транспортних пригод за участі безпілотних автомобілів та пішоходів. І не розчарувались в ідеї “штучного погляду”.

Доповідь про дослідження була представлена ​​на 14-й Міжнародній конференції з автомобільних інтерфейсів користувача та інтерактивних автомобільних додатків.

Як повідомляло раніше BitukMedia, китайська державна компанія Chery Automobile подала заявку на патент незвичайного пристрою – автомобільного сидіння з катапультою. Винахід має допомогти знизити кількість жертв ДТП. Але поки що викликає чимало запитань.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі