Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Китайський автопром розробляє крісло-катапульту

Важливо

Китайська державна компанія Chery Automobile подала заявку на патент незвичайного пристрою – автомобільного сидіння з катапультою. Винахід має допомогти знизити кількість жертв ДТП. Але поки що викликає чимало запитань.

Про це пише сайт Autohome.

В Chery таке крісло-катапульту називають системою пасивної безпеки. В разі неминучої аварії сидіння зможуть викидати пасажирів у повітря. В такий ефектний спосіб водій та пасажири залишатимуть машину ще до зіткнення і, ймовірно, опиняться в більше безпечному місці.

Крісло-катапульта на вигляд практично нічим не відрізняється від звичайного автомобільного сидіння. А от ремені безпеки особливі –  п’ятиточкові, як у гоночних болідів.  З поясною та двома вертикальними лямками. Така конструкція вимагає більше зусиль для застібання.

У патенті Chery поки не враховано низку важливих нюансів. Наприклад, не вказано, як крісло-катапульта спрацьовуватиме на автомобілях з жорстким дахом, як поводитиметься при аваріях у тунелях, і навіть як приземлятиметься пасажир. Також невідомо, що буде, якщо машина встигне перекинутись до катапультування. Очевидно поки технологія на початковій стадії розробки.

Ідея крісла-катапульти в авто не нова — експерименти з цією технологією проводили ще з середини ХХ століття. Також слід зазначити, що сидіння-катапульту в 1964 році отримав знаменитий Aston Martin DB5 Джеймса Бонда, – накгадує “Фокус”.

Не виключено, що пристрій у стилі Джеймса Бонда в майбутньому таки з’явитись в автомобілях Chery, але поки це лише заявка на патент, яка може ніколи і не реалізуватись на практиці.

Як повідомляло раніше BitukMedia, автомобілі Tesla показали світлове шоу під український “Щедрик” — так компанія Ілона Маска представила нове оновлення програмного забезпечення своїх автомобілів V11.0, де з’явилася нова функція — світлове шоу під свою музику.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі