Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нюхач Паркінсона – особиста трагедія зробила жінку медичним феноменом і помічницею вчених

Важливо

Британські вчені розробили новий тест для виявлення хвороби Паркінсона на ранніх стадіях. А все завдяки гострому нюху жінки з Шотландії. Очікується, що новий метод діагностики стане проривом у виявленні та лікуванні важкої неврологічної хвороби.

Про це повідомляє BBC.

Хвороба Паркінсона – важке випробування і для хворого, і для членів його сім’ї. Її діагностують не одразу, ліків ще не винайшли. Проте тепер з’явилася надія на швидке і раннє виявлення небезпечної недуги. 

Новий тест – це звичайний мазок зі шкіри. Готовність – за 3 хвилини. Розробники з Манчестерського університету сподіваються, що клінічні випробування їхнього тесту вдасться завершити за два роки. І вже тоді новий метод діагностики почнуть використовувати повсюдно.

Хвороби Паркінсона – важке неврологічне захворювання. У світі налічується понад 10 млн хворих. Досі не існувало хімічних аналізів, які б прицільно діагностували хворобу Паркінсона. Діагноз частіше всього ставився на підставі лікарського огляду. Часто – на пізніх стадіях. Отже, новий тест може викликати справжню революцію у виявленні та лікуванні цієї важкої хвороби.

А все завдяки літній жінці – колишній медсестрі з шотландського міста Перт.  В 72-річної Джой Мілн надзвичайно гострий нюх. Вона помітила, що її чоловік Лес почав “дивно” пахнути за довго до того, як йому був поставлений діагноз. 

Вперше Джой звернула увагу на запах, коли чоловікові було 33. Але зв’язала його з хворобою тільки через 12 років. Тоді разом з вже хворим Лесом прийшла на зустріч з іншими пацієнтами, організовану благодійною організацією Parkinson’s UK. Джой відчула, що від інших пацієнтів йшов такий самий запах.

Поружжя Мілн. Фото – скрін BBC

Джой Мілн розповідає, що її чоловік, колишній лікар, був сповнений рішучості знайти дослідника для вивчення зв’язку між запахом та хворобою Паркінсона. У 2012 році такі науковці знайшлись в Единбурзькому університеті. Вони припустили, що зміну запаху може спричиняти хімічна зміна шкірного сала під впливом хвороби. 

Але спочатку треба було перевірити нюх Джой. Піддослідна нюхала футболки хворих на “Паркінсона”, і тих, у кого її немає. Результати вражали: медсестра правильно визначила футболки хворих. Ба більше, заявила, що одна футболка з групи людей без хвороби Паркінсона пахне недугою. Через вісім місяців у цієї людини дійсно діагностували хворобу.

Після цього в Манчестерському університеті зібралася команда фахівців. Разом з Джой вона розробила простий тест-аналіз – мазок зі шкіри, що виявляє хворобу Паркінсона.

За великим рахунком, цей тест копіює унікальний нюх Джой – тобто виявляє молекули, що викликають ледь помітний запах. Точність аналізу в лабораторних умовах наближається до 95 відсотків, – розповідають вчені.

Очолювала дослідження професор Манчестерського університету Пердіта Барран. За її словами, якщо цей експрес-аналіз почнуть активно застосовувати терапевти та лікарі загальної практики, це може призвести до перевороту в діагностиці.

В ніч перед смертю у віці 65 років Лес Мілн просив свою дружину не кидати дослідження запаху, які вони почали. Саме тому, що ті можуть допомогти іншим. Джой так і робить. Зараз вона працює з вченими, щоб з’ясувати, чи може вона винюхати інші хвороби, таких як рак та туберкульоз. 

Як повідомляло раніше BitukMedia, дослідники з Нідерландів розробляють застосунок для мобільних телефонів, який зможе виявляти COVID за голосами людей. «Потенційно високу точність» забезпечить застосування штучного інтелекту.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі