Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В гробниці імператора Веня знайшли цілий зоопарк

Важливо

Поблизу гробниці китайського імператора знайшли 2200-річні останки принесених у жертву великої панди та тапіра. Скелетні рештки останнього здивували вчених найбільше. Отже, виходить, ці тварини колись кочували Китаєм.

Про це розповідає Live Science.

Приблизно 2200 років тому піддані китайського імператора Веня принесли в жертву велику панду і тапіра. А потім поховали їхні останки біля гробниці правителя в місті Сіань (провінція Шеньсі, Центральний Китай). Знахідку зробили китайські археологи, які ведуть розкопки на могилі імператора Веня, який правив з 180 до 157 року до нашої ери.

Біля могили археологи виявили 23 ями, а в них – скелети принесених у жертву мертвому імператору тварин. Там знаходилися останки гігантської панди, биків, тигрів, павичів, яків, мавп, такинів (родичів антилоп) та інших тварин. Сьогодні це види, що зникають, а 2200 років тому їх принесли в жертву правителю.

Присутність у цьому списку останків тапіра стала справжньою сенсацією. Адже це перше фізичне підтвердження того, що ці тварини ще мешкали на території Китаю 2200 років тому. Вважалося, що на той час тапіри в Китаї вже вимерли, бо досі вдавалося знайти останки цих тварин віком близько 100 тисяч років.

Хоча в давньокитайському мистецтві присутні зображення та описи схожих на тапірів живих істот, тільки зараз стало зрозуміло, що це не міфічні тварини та не художня вигадка.

Особина, яку принесли в жертву імператору Веню, належала до виду малайських тапірів (Tapirus indicus). Доросла тварина цього виду може сягати двох з половиною метрів завдовжки та важити 320 кілограмів. Його спина та боки вкриті шерстю сірувато-білого кольору, а решта тіла темна.

Нині малайські тапіри мешкають у джунглях Південно-Східної Азії і знаходяться на межі вимирання. За оцінками фахівців, у природі залишилося менше двох з половиною тисяч таких статевозрілих особин. Вид зустрічається в дикій природі лише в деяких частинах Малайзії та Таїланду, повідомляє Міжнародна спілка охорони природи.

Як розповідало раніше BitukMedia, у гробницях Фіванського некрополю археологи виявили голови дев’яти крокодилів, загорнених у лляну тканину. Вчені припускають, що частини тіл тварин могли бути багатим дарунком для статусного небіжчика.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі