Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лови вібрації – пристрій дає можливість відчувати музику людям, які не чують

Важливо

Композитор і театрал Деніел Белкер створив пристрій, який допомагає відчувати музику людям, які не чують. Загалом, технологія схожа на вібродзвінок, який змінює частоту вібрацій.

Про це пише NPR.

Белкер пригадує, що його запросила команда розробників із компанії Not Impossible Labs взяти участь у проєкті Music: Not Impossible. Учасники команди вчилися відчувати вібрації через повітряні кульки, а також клали динаміки так, аби вони звучали у підлогу і ходили по підлозі босоніж. Белкер подумав, що у цих людей вийде щось цікаве.

Зараз Белкер є головним експертом із вібрацій у проєкті. Він сподівався, що вони зможуть розробити пристрій за тиждень, а на нього пішов цілий рік.

“Виявилося трохи складніше”, – сміється композитор.

Команда звернулася до компанії із виробництва електричних деталей Avnet. Разом вони створили костюм – це 20 вібруючих пластин, прикріплених на жилет, який туго облягає тіло, та ще по одному вібруючому пристрою на зап’ятки та щиколотки. За основу брали деталі для вібродзвінків, але зробили їх такими, аби вони змінювали тон вібрації.

Вібрація костюма не повторює музику – вона створює додаткові відчуття на шкірі, які доповонюють музику. Це може бути відчуття, що краплі падають на плечі, легке поколювання по ребрах чи постукування по поясниці.

Нещодавно вібро-технологію презентували у мистецькому центрі Лінкольн-Центр у Нью-Йорку під час заходу “Мовчазна музика – вечір доступу до магії”. Запросили як людей, що чують, так і тих, хто має вади слуху чи не має його взагалі. Було представлено 75 зразків костюмів, аби кожен міг спробувати.

Із костюмом працює “тактильний” діджей – він міксує частоти і передає з пульта команди костюмам, визначає, яка частина костюма буде вібрувати і з якою силою.

“Це круто, тому що я ніколи не впевнена, чи чую те, що чують інші люди, тому дивовижно відчувати музику так тонко на своєму тілі”, – сказала Лілі Ліпман, одна із учасниць вечірки, яка має розлади слуху.

Як повідомляло BitukMedia, 28-річний американець Ной Джоллі із Нью-Йорка зміг створити музику за допомогою кімнатної рослини. Він підключив рослину до машини, яка реагувала на електричні імпульси, що випромінює листя та стебло.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі