Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Як люди: пташині пари розпадаються через сексуальну нерозбірливість

Важливо

Птахи можуть “розлучитися” через безладне статеве статеве життя або тривалу розлуку. Орнітологи кажуть, що моногамні пернаті змінюють партнерів з причин, схожих на людські.

Про це пише The Guardian.

Вважається, що понад 90% видів птахів зазвичай мають одного партнера протягом принаймні одного сезону розмноження, якщо не довше. Однак деякі моногамні птахи знаходять іншого партнера на наступний сезон розмноження, попри те, що їхній перший партнер живий. В людей така поведінка називається “розлученням”.

Хоча низка досліджень раніше розглядала можливі фактори, пов’язані з такими розривами, експерти кажуть, що вони, як правило, зосереджені на окремих видах або групах видів. Тепер дослідники вказують, що виявили два ключові чинники, які впливають на “розлучення” у багатьох видів птахів – безладне статеве статеве життя самців і міграції на далекі відстані.

Дослідники з Китаю та Німеччини вивчили випадки розлучень 232 видів птахів, а також дані про смертність та відстані міграції. Команда також надала самцям і самкам кожного виду окрему “оцінку проміскуїтету” на основі інформації про поведінку птахів. 

Вони також провели аналіз на основі еволюційних зв’язків між видами, щоб врахувати вплив спільного походження. Результати показують, що види з особливо високим рівнем розлучень, як правило, були тісно пов’язані один з одним, що також стосується видів з помітно низьким рівнем розлучень. Подібна картина спостерігалася і для чоловічої розбещеності.

Хоча дослідники виявили, що більша розбещеність чоловіків пов’язана з вищим рівнем розлучень, це не стосується жіночої розбещеності.

Сивки (пісочники), ластівки, мартини, іволги та дрозди мали високий рівень розлучень і розбещеності самців, тоді як буревісники, альбатроси, гуси та лебеді розлучалися рідко і зазвичай зберігали вірність одному партнеру.

Хоча дослідники виявили, що більша сексуальнак розбещеність чоловіків пов’язана з вищим рівнем розлучень, це не стосується жіночих “зрад”.

“Коли птах-самець веде безладне статеве життя, це часто сприймається як зменшення його прихильності, оскільки його увага та ресурси розподілені між кількома самками. Це може зробити його менш привабливим як партнера, а отже, ймовірність його “розлучення” в наступному сезоні розмноження зростає. Разом з тим, самець може підвищити свою фізичну форму, спаровуючись з кількома самками”, — сказав доктор Зітан Сонг, співавтор дослідження в Інституті поведінки тварин Макса Планка в Німеччині. У результаті кількість розлучень може зрости там, де чоловіки мають більше можливостей для безладних зв’язків.

Вищий рівень розлучень мають і види птахів з більшою відстанню міграції. Під час перельоту партнери можуть прибувати до місця призначення в різний час і формувати для розмноження нові пари. Що далі мігрують птахи, то більшою стає кількість таких випадків.

Команда дослідників робить висновок, що отримані результати свідчать про те, що розлучення у птахів може бути не просто стратегією покращення індивідуальної фізичної форми або реакцією на екологічні чинники, такі як міграція, але натомість йдеться про вплив обох чинників одночасно.

Як розповідало раніше BitukMedia, австралійський вид куниць – кволи – опинився під загрозою зникнення через непереборне прагнення до спарювання. Тварини настільки сильно прагнуть сексу, що наражають себе на небезпеку і часто гинуть. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі