Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не той ворог: тисячу років тому була зведена стіна для захисту від повеней

Важливо

Стародавня земляна стіна у пустелі на півночі Перу була зведена для захисту сільськогосподарських угідь і каналів від руйнівних повеней Ель-Ніньо. Таке припущення вчені висловили у своєму нещодавньому дослідженні. Раніше археологи вважали, що стіна була побудована народом чиму для захисту від вторгнень інків.

Про це розповідає Live Science.

Йдеться про Muralla La Cumbre, розташовану поблизу Трухільйо в Перу. Останнє дослідження підтверджує теорію про те, що земляна стіна, яка простягається на 10 кілометрів через пустелю, з’явилась для стримування руйнівних повеней під час найбільш дощових фаз погодногого циклу на півночі країни. 

Раніше вважалося, що вона була побудована народом чиму 1000 років тому для захисту від  давніх ворогів – інків. Однак нове дослідження ставить ці висновки під сумнів.

Як повідомляє видання, Muralla La Cumbre служила захистом поселення чиму від руйнівних повеней, які відбувалися під час вологих фаз погодного циклу в північному Перу, відомих як Ель-Ніньо. Вчений Габріель Прієто з Університету Флориди виявив докази цього.

Ці фази тепер відомі як Ель-Ніньо — іспанське слово “хлопчик” з відсилом до  малюка Ісуса — тому що кожні кілька років вони приносять сильні дощі в регіон саме в різдвяний період. Йдеться про тривалий період аномально високих температур поверхні моря тропічної частини Тихого океану. Воно виникає кожні кілька років і сягає піку у грудні.

Коливання температури моря по-різному впливають на кількість опадів: в одних частинах світу починається посуха, а інших (наприклад, на півночі Перу) – зливи.

Габріель Прієто досліджував Muralla La Cumbre і виявив шари повеневих відкладень лише на східному боці стіни. Це свідчить про те, що тільки ця сторона зазнавала підтоплень водою. Отже, ймовірно, стіна служила захистом для сільськогосподарських угідь чиму на заході.

Ель-Ніньо залишив чіткі докази затоплення водою на східному боці стародавньої стіни у Перу. Фото – Gabriel Prieto/Huanchaco Archaeological Project

Аналіз також показав, що один з шарів відкладень датується приблизно 1450 роком. Це збігається із свідченням масового жертвопринесення, знайденого на одній зі стоянок чиму. На думку Прієто, народ чиму був обізнаний про небезпеки Ель-Ніньо і таким чином намагався задобрити богів.

До речі, нещодавно дослідники з Китаю та Австралії виявили, що глобальне потепління призводить до почастішання явищ Ель-Ніньо.

Як розповідало раніше BitukMedia, команда з Університету Ямагата (Японія) знайшла ще чотири гігантські малюнки на знаменитому плато Наска в Перу. Щоправда, не особисто. За них це зміг зробити штучний інтелект з формою глибокого навчання. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі