П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Тварини-сексоголіки: через що кволи опинились на межі зникнення

Важливо

Австралійський вид куниць – кволи – опинився під загрозою зникнення через непереборне прагнення до спарювання. Тварини настільки сильно прагнуть сексу, що наражають себе на небезпеку і часто гинуть. Виявилось, що вони елементарно не висипаються. 

Про це розповідає BBC. 

Згідно з новим дослідженням, проведеним в Австралії, самці північних кволів відмовляються від сну заради сексу – і це може їх вбивати. А цей австралійський вид куниць і без того перебуває під загрозою зникнення.

Дослідження показало, що самці подорожують на великі відстані в пошуках партнерок для спарювання, часто відмовляючись від сну в процесі. Експерти вказують, що брак відпочинку може пояснити, чому самці цих хижих сумчастих зазвичай спаровуються до смерті протягом одного сезону розмноження. Самиці, на противагу, не такі одержимі – можуть жити і розмножуватися до чотирьох років.

“Вони долають великі відстані, щоб спаровуватися якомога частіше. Їхній статевий  потяг настільки сильний, що вони відмовляються від сну, щоб витрачати більше часу на пошук самок”, — розповів Крістофер Клемент, старший викладач Університету Саншайн-Кост. Його навчальний заклад очолював дослідження разом з Університетом Квінсленда. 

Фото – JONATHAN WEBB

Дослідники розмістили на диких самців та самок спеціальні рюкзаки з трекерами та спостерігали за тваринами протягом 42 днів. У ході спостережень вчені виявили, що деякі самці долали за ніч близько 10 км (за людськими мірками йдеться про 40 км) у пошуках партнерки. Це робить їх буквально знесиленими. Вони або вмирають від виснаження, або стають легкою здобиччю: під час пошуку самки кволи втрачають пильність, через що часто стикаються з хижаками. Автор дослідження Крістофер Клемент заявив, що через це популяція північних кволів знаходиться у надзвичайно хиткому становищі.

“Брак сну та пов’язані з ним симптоми протягом тривалого часу унеможливлюють одужання та можуть пояснити причини смерті, зареєстрованої у самців після сезону розмноження”, — сказав Джошуа Гашк, провідний автор дослідження. “Вони стають легкою здобиччю, не можуть уникнути зіткнення з транспортними засобами або просто гинуть від виснаження”.

Фото – Wikipedia

“Якщо самці кволів відмовляються від сну на шкоду своєму виживанню, північні кволи стануть чудовим модельним видом для вивчення впливу депривації сну на роботу організму”, — сказав він.

За даними Австралійської організації охорони дикої природи, залишилося близько 100 тис. північних кволів, але популяція “швидко скорочується”. Куницям шкодить  втрата середовища існування. Серйозну загрозу становлять напади бродячих котів, а ще кволи особливо вразливі до отруєння очеретяними жабами.

Як повідомляло раніше BitukMedia, китайські дослідники оголосили вимерлими в дикій природі два види гібонів. А все тому що їх не помічали в місцях проживання на півдні Китаю більше десятка років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі