Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вічний абітурієнт: мільйонер з Китаю спробував скласти випускний іспит у 27-й раз

Важливо

56-річний мільйонер китайський мільйонер спробував скласти випускний іспит для вступу до університету в 27-й раз і знов провалився. Чоловік все життя мріє здобути диплом престижного Сичуанського університету, щоб вважатися інтелектуалом. 

Про це розповідає CNN.

Льянг Ши вже 40 років намагається скласти китайський випускний іспит, який дає змогу до університету. Ши провалив свій перший “гаокао”, китайський аналог ЗНО, ще 1983 року. В наступну два роки Ши спробував ще раз – і знов безуспішно. Тоді юнак вступив до технічного училища, але невдовзі покинув навчання.

Китаєць багато років працював на низькооплачуваних позиціях, був звичайним робітником на фабриках і час від часу знову намагався скласти іспит. У 1992 році він таки набрав достатньо балів для вступу до одного з університетів. Він навіть вступив, але відмовився від місця, бо той не вишем його мрії.

Незабаром він вийшов за верхню межу віку для участі в гаокао і на кілька років заспокоївся. Однак у 2001 році влада Китаю скасувала вікові обмеження, і Ши відновив спроби. З 2010 року він складав іспит щороку! 

Чоловік одружився, має сина. Відсутність вищої освіти не завадила йому з роками відкрити власний бізнес: у нього своя фабрика з виробництва будівельних матеріалів. Чоловік заробив на своїй справі мільйони, але досі вважає, що не може бути щасливим без університетської освіти.

Аби скласти гаокао, в останні кілька років Льянг Ши повністю відмовився від алкоголю та розваг, і витрачав весь свій час та енергію на навчання. Попри неймовірну затятість цього червня чоловіка знов спіткала невдача: він набрав на 34 бали менше, ніж під час минулої спроби. Результату у 428 балів з необхідних 750 недостатньо навіть для вступу до звичайного китайського університету, не кажучи вже про елітні.

51-річний Лян Ши перед gao kao у 2018 році. Фото – TPG/Getty Images

Чоловіку вже 56, він став своєрідною знаменитістю завдяки своїй завзятості. Але, схоже, цього року він надто розчарований. Раніше після отримання результатів одразу заявляє про намір продовжувати боротьбу, але не цього разу. “Якщо немає надії на покращення, то немає сенсу продовжувати. Я справді вперто готувався. Не можу сказати, чи складактиму гаокао наступного року. Це важке рішення, але і здаватися я також не хочу. Якщо я припиню, то відчуватиму присмак жалю в кожній чашці чаю до кінця життя”, каже Льянг Ши.

Гаокао нагадує український ЗНО. Хоча конкуренція – звичайна ознака вступу до вищих навчальних закладів у будь-якій країні, у Китаї провідні університети можуть зарахувати лише одного з 50 тис абітурієнтів.

Батьки та учні чекають результатів іспиту біля Міністерства освіти в Пекіні. Фото – Serenitie Wang

У 2022 року лише 1,62 відсотка абітурієнтів з 12 мільйонів вступили до 39 топових університетів материкового Китаю. Про гаокао кажуть, що процес його здачі в країні можна порівняти з “тисячою солдатів, які верхи перетинають міст з однієї колоди”.

Гаокао – це чотири тригодинні іспити, які складають протягом двох днів: з китайської мови, англійської мови, математики або точних наук (біологія, хімія, фізика), або гуманітарних наук (географія, історія, політологія), на вибір учня.

Здебільшого питання мають форму тестів, але зовсім не простих. Наприклад, іспит із математики порівнюють з математикою на університетському рівні у Великій Британії. Але для багатьох випускників страшним випробуванням є твір на іспиті з китайської мови. Більшість китайських учнів вірять у те, що все повинно мати свою правильну відповідь, але твір – це вільний вираз думок, який не може бути вірним або невірним.

Самогубства стали постійним атрибутом кожного екзаменаційного сезону. Дослідження 2014 року стверджують, що 93% випадків самогубств в Китаї сталися через стрес, пов’язаний зі вступними іспитами.

Через великий тиск і подальший стрес при складанні гаокао чимало китайських школярів відмовляються від нього на користь платних місцевих або зарубіжних вишів. 

Як розповідало раніше BitukMedia, китаєць Лю Моуфу з селища Сінтан провінції Хубей пограбував зі спільниками у 2009 році автозаправку на $22.5. Після цього він утік та переховувався у горах у печері 14 років. За цей час у нього народився oнук.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі