Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Через обміління Дніпра на березі Хортиці знайшли тисячолітній дубовий човен (ВІДЕО)

Важливо

Стародавній дубовий човен, якому, як припускають, понад тисячу років, знайшли на раніше затопленій ділянці берега острова Хортиця в Запоріжжі. Знахідку зробили під час обстеження обмілілої внаслідок підриву Каховської ГЕС берегової зони Дніпра.

Про це розповіла виконувач обовʼязків гендиректора Національного заповідника “Хортиця” Світлана Охріменко, передає Укрінформ.

Човен знаходився на урізі води і постійно то висихав, то намокав. Він по частинах переміщений до реставраційного ангару для проведення консерваційних робіт у спеціальному хімічному розчині. Після подальшої реставрації він зможе стати музейним експонатом.

Йдеться про довбаний човен, зроблений з цільного дубового стовбура завдовжки 6 метрів 80 сантиметрів, а висота його бортів — близько пів метра. На човні висічені символи, значення яких ще треба розгадати. Таких човнів на території України виявили близько 30.

Знахідка була у дуже поганому стані. За станом збереженості деревини експерти припускають, що вік човна може сягати більше 1000 років. Але більш точне датування стане можливим після проведення радіовуглецевого аналізу.

У минулому біля берегів Хортиці знаходили подібні човни, які пов’язані з давньоруським поселенням на острові. Воно існувало з X до XIV cт. Такі плавзасоби використовувалися для риболовлі та інших промислів, місцевих перевезень, а також для обслуговування переправ.

Як розповідало раніше BitukMedia, на дні Каховського водосховища знайшли 300-річну церкву з етюда Шевченка.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі