Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ленд-ліз під’їхав – під Києвом розкопали британські літаки Другої світової

Важливо

Під Києвом розкопали вісім британських літаків часів Другої світової Hawker Hurricane. Їх Лондон надав Радянському Союзу у рамках ленд-лізу.

Про це повідомляє ВВС.

Літаки знайшли випадково південніше від Києва. Спочатку помітили нерозірвану бомбу часів Другої світової. Потім за допомогою тракторів витягли і літаки.

Британські літаки безсеремонно засипали ґрунтом за допомогою бульдозера, скоріш за все. Перед тим із них зняли кулемети, радіо та інше начиння.

Зараз розкопки проводиться Національний музей авіації. Авіаційні експерти кажуть, що вперше в Україні знайшли останки такої кількості “Ураганів”.

“Цей літак дуже рідко можна знайти в Україні, — каже Олексій Штань, колишній пілот, який бере участь у розкопках. – Це дуже важливо для історії нашої авіації, тому що тут раніше не знаходили літаків, отриманих за ленд-лізом”.

“”Ураган” був потужним літаком, легким у керуванні, — каже Штань. – Це була стабільна вогнева платформа для кулеметника. Він підходив для недосвідчених пілотів. Надійний літак”.

Фото: Національний музей авіації України

“”Урагани” були символом британської допомоги в роки Другої світової війни, такої ж цінної, якою для нас є британська допомога зараз”, — говорить Валерій Романенко, керівник дослідної групи Національного музею авіації. “Велика Британія зараз є одним з найбільших постачальників військової техніки в нашу країну”.

Фото: ВВС

Із 1941 по 1944 рік Британія поставила СРСР близько 3 тис. “Ураганів”. Але оскільки Радянський Союз мав заплатити союзникам за кожну одиницю військової техніки, що лишилася неушкодженою після завершення війни, машини навмисно розбирали і закопували. Так сталося із цими “Ураганами” під Києвом.

Як повідомляло BitukMedia, aрхеолог Саймон Роффі і грунтознавець Девід Ешбі із університету Вінчестера вважають, що знайшли уламки субмарини Першої світової HMS E52 під територію парку у британському Дартмуті. Це підтверджує легенду, якій майже 100 років. Науковцям допоміг геолокатор.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі