Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Героїчну субмарину шукають під землею у парку – як таке можливо?

Важливо

Археолог Саймон Роффі і грунтознавець Девід Ешбі із університету Вінчестера вважають, що знайшли уламки субмарини Першої світової HMS E52 під територію парку у британському Дартмуті. Це підтверджує легенду, якій майже 100 років. Науковцям допоміг геолокатор.

Про це повідомляє Daily Mail.

Серед мешканців Дартмута із 1930-х ходить легенда, що на територію парку, який знаходиться поблизу моря, поховані рештки субмарини HMS E52. Однак, схоже, докази цьому знайшли лише зараз.

HMS E52 спустили на воду 25 січня  1917 року, і судно одразу стало на чергування, несучи близько десятка торпед. 1 листопада того ж року субмарина потопила в Північному морі німецьку  субмарину UC-63, в результаті чого загинули усі окрім одного із 27 членів екіпажу. Це був справжній подвиг – UC-63 затопила 36 кораблів союзників за дев’ять місяців.

По закінченні війни 3 січня 1921-го E52 продали і якимось чином судно опинилося в Дартмуті. Після першої світової Британія мала надлишок військових кораблів – як своїх, так і захоплених у переможених німців. Тож судна просто розпродавали на металобрухт. А оскільки парк розташований біля підніжжя пагорба, на вершині якого знаходиться військово-морське училище. Раніше на місці парку були мулисті мілини, тому не дивно, що там поховали підводний човен

Роффі і Ешбі провели дослідження парку, посилаючи звукові сигнали через бетон і гудронне покриття. У північно-східному секторі парку на глибині приблизно 1 м знайшли металеві предмети, які можуть бути частинами субмарини. Ймовірно, її похоронили без усяких почестей.

Розташування нинішньої знахідки відповідає фото, зробленому із висоти пташиного польоту на Дартмутом у  1920-х роках, на якому підводний човен і ще один корабель стоять на мулистих мілинах. Поруч знаходиться інший великий металевий об’єкт, швидше за все,  це німецький міноносець S24.

Як повідомляло BitukMedia, дайвер-ветеран з Греції оголосив, що після двох десятиліть пошуків знайшов уламки HMS Triumph. Надсекретна британська субмарина зникла з радарів у 1942 році і, як виявилось, пролежала на дні Егейського моря понад 80 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі