Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дайвери знайшли надсекретний підводний човен часів Другої світової (ВІДЕО)

Важливо

Дайвер-ветеран з Греції оголосив, що після двох десятиліть пошуків знайшов уламки HMS Triumph. Надсекретна британська субмарина зникла з радарів у 1942 році і, як виявилось, пролежала на дні Егейського моря понад 80 років.

Про це розповідає Live Science.

Вперше HMS Triumph спустили на воду 1938 року. За чотири роки підводний човен виконав понад 20 місій, а останнім його завданням став порятунок понад 30 британських втікачів з острова Антипарос. Згідно з військово-морськими записами, субмарина мала вирушити 9 січня 1942 року, але “Тріумф» так і не з’явився, втікачів заарештували. 23 січня 1942 року Королівський флот Великої Британії визнав підводний човен зниклим безвісти, а разом з ним і 64-х членів екіпажу, що перебували на борту.

Довгі роки ніхто не міг виявити місцезнаходження субмарини, але тепер її уламки знайшли біля берегів Греції. Останні двадцять років уламки “Тріумфу” шукала команда грецького дайвера-ветерана Костаса Токтарідеса – безрезультатно, якщо не брати до уваги фрагменти інших підводних човнів, пізніших за часом. А з “Тріумфом” все було складно — або псувалася погода, або дослідженням заважали сильні підводні течії. 

Але головна перепона – субмарина, як виявилося, лежала на дні 666 футів (203 м.). З огляду на сильні течії водолазам на такій глибині працювати просто неможливо. Тоді вони використали дистанційно керований підводний апарат та знайшли “Тріумф”.

За словами Токтарідеса, уламки субмарини знаходилися в Егейському морі за 10 кілометрів від мису Суніон. Дайвер зазначив, що закриті люки та прибраний перископ говорять про те, що підводний човен на момент загибелі занурювався.

Декілька характеристик затонулого корабля та його розташування в Егейському морі відповідають тому, що відомо про HMS Triumph. Фото – K. Thoctarides/PlanetBlue.gr

Рена Гіатропуло Токтарідес з пошукової групи розповіла, що носова частина HMS Triumph була сильно пошкоджена вибухом, який, швидше за все, і потопив підводний човен. Але поки незрозуміло, був цей вибух зовнішнім (від глибинної бомби або морської міни) чи внутрішнім (від однієї з власних торпед субмарини). Зараз команда працює з експертами з підводних човнів та торпед, щоб зрозуміти, що саме сталось з HMS Triumph.

Щодо екіпажу, то він, швидше за все, так і залишився всередині — під час занурення всі люки субмарини були задраювані.

Як розповідало раніше BitukMedia, підводний човен “Альбакор” (USS Albacore) знайшовся через 70 років. Він зник безвісти під час Другої світової війни і вважався таким, що пішов у “вічне патрулювання”. І от тепер підводні археологи виявили уламки “Альбакора” біля берегів Японії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі