Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Шотландські дикі коти вийшли на волю

Важливо

Молодих диких котів, вирощених у неволі, випустили в дику природу в Шотландському нагір’ї минулого тижня. До такого кроку вдались вперше. Йдеться про вид, який перебуває на межі вимирання.

Про це розповідає CNN.

Кішки були виведені та випущені Saving Wildcats. Це європейський проєкт під керівництвом Королівського зоологічного товариства Шотландії (RZSS) у партнерстві з групою природоохоронних та урядових організацій. 

Точну кількість випущених тварин не розкривають, обмежуючись словом “кілька”. Кажуть, за кілька місяців загальна кількість вільних тварин зросте до 22.

Фото – savingwildcats.org.uk

“Це справді захоплююча віха”, — каже д-р Хелен Сенн, керівник проекту Saving Wildcats. За її словами, такі кроки “критично важливі, тому що цей вид знаходиться на межі вимирання”.

Коти, яких іноді називають “високогірними тиграми”, ледве тримаються на волосині. Опитування, проведені з 2010 до 2013 року, показали, що в дикій природі залишилося лише від 115 до 314 диких котів. Ба більше, у 2019 році Міжнародний союз охорони природи визнав, що шотландські дикі коти не мають життєздатної популяції для виживання виду. От зоозахисники й урядові організації і намагаються виправити це.

Відомо, що цей вид диких котів потрапив до Великої Британії з Європи близько 9 тисяч років тому. Проте його майже повністю винищили у ХІХ столітті, коли люди розчищали собі місця для проживання.

Нині “високогірні тигри” мають законний захист від людей, але головною небезпекою для них стали домашні коти — вони схрещуються з дикими. Народження  гібридних кошенят загрожує виду генетичним вимиранням.

Більші й кремезніші за домашніх котів, дикі кішки мають плямисте коричневе хутро, смугасті густі хвости з чорним кінчиком і вуха, які стирчать набік.

Тому Saving Wildcats обрали Cairngorms Connect, заповідну територію площею 232 квадратні милі в Національному парку Cairngorms, гірському регіоні на півночі Шотландії, щоб випустити на волю вирощених у неволі тварин. У цьому регіоні мало одомашнених котів.

Шотландські дикі кішки живуть здебільшого в долинах. Вони блукають узліссям у пошуках дрібних ссавців, наприклад, кроликів, мишей і полівок, які складають основну частину їхнього раціону. Вони можуть також полювати на жаб, ящірок, комах і птахів, якщо їм випаде така можливість.

Компанія Saving Wildcats доклала зусиль, щоб вирощені в неволі коти мали інстинкти та мисливські навички, необхідні для виживання в дикій природі.

Фото – savingwildcats.org.uk

Як розповідало раніше BitukMedia, загадкову “кішку-лису” з корсиканських легенд визнали новим видом котячих.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі