Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Загадкову “кішку-лису” з корсиканських легенд визнали новим видом котячих

Важливо

Невловима смугаста “кішка-лисиця”, добре знайома місцевим пастухам та заінтригованим вченим, справді є унікальним видом котячих французького середземноморського острова Корсика. Дослідження фахівців Французького агентства з біорізноманіття (OFB) опубліковано у журналі Molecular Ecology. Відкриття унікальної генетичної лінії є важливим кроком до забезпечення належного захисту та збереження зникаючих видів.

Про це розповідає Phys.

“Кішку-лисицю” на Корсиці довгий час вважали міфічною. Місцеві пастухи кілька сотень років розповідали байки про звіра з рудуватою шерстю, який нападає на овець і кіз і п’є їхнє молоко.

Опис цієї тварини з’явився лише на початку XX століття. Її вважали нащадком диких домашніх кішок. Дослідження виду почалося у 2008 році, коли “кішку-лису” спіймали в місцевому курнику. Фахівці OFB вирішили підтвердити існування тварини та визначити її статус.

Дослідники почали вивчати зразки тканин та шерсті спійманої “кішки-лисиці”. У період з 2011 до 2014 року вони встановили на Корсиці десятки фотопасток – отримати більше інформації про вид. В результаті вчені виявили вісім особин з однаковою характеристикою шерсті, що дозволило визначити “дикий корсиканський” фенотип.

Перші генетичні аналізи показали, що ці особини не є європейськими кішками, але відрізнити їх від корсиканських домашніх було складно. У 2020 році знову почали досліджувати зразки ДНК тварини. Проведений нещодавно аналіз показав, що “кішка-лисиця” має унікальну генетичну лінію. Фахівці дійшли висновку, що вона є окремим видом з сімейства котячих.

Корсиканська “кішка-лисиця” відрізняється від звичайних видів великим розміром – 90 см завдовжки від голови до хвоста. Вона має довгі вуха та ікла. Шерсть кішки щільна та шовковиста, кінчик її хвоста завжди чорного кольору.

Відкриття унікальної генетичної лінії є важливим кроком до забезпечення належного захисту та збереження зникаючих видів. Фото – phys.org/AFP

Тепер дослідники відновлюватимуть історію прибуття “кішки-лисиці” на Корсику. Також вони планують встановити центр походження та місце проживання цього виду. Для цього будуть проводити аналіз зразків великої кількості кішок із Сардинії, Близького Сходу та Середземномор’я.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені виявили в горах потойбічну жабу з “Володаря перснів”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі