Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ніколи такого не було: тюлень плюнув в орлана

Важливо

Незвичайний випадок стався на острові Вайт біля південного узбережжя Великої Британії. Місцева мешканка під час прогулянки помітила та сфотографувала сірого тюленя, який плюнув струменем води в орлана-білохвоста. І хоча раніше вчені не фіксували таку поведінку, вони мають своє пояснення інциденту.

Про це розповідає BBC.

За основу своєї роботи біологи з Портсмутського університету взяли спостереження, яке зробила британка Клер Джейкобс. На початку січня 2022 року жінка прогулювалася вздовж берега на околицях села Ньютаун на острові Вайт та помітила орлана-білохвоста (Haliaeetus albicilla), який спікірував до води. У той момент з води просто під птахом виринув дорослий тюлень, а саме тев’як довгомордий (Halichoerus grypus). Він видав попереджувальний гавк, а потім несподівано випустив в орлана струмінь води з рота.

Клер Джейкоб встигла зафіксувати цей момент на фото. Вивчивши зроблений жінкою знімок, біологи дійшли висновку, що тев’як, швидше за все, навмисно плюнув в орлана. Оскільки обидва ці види харчуються рибою, логічно припустити, що в такий спосіб звір намагався відігнати конкурента. Втім, раніше вчені не фіксували подібних контактів між тюленями та орланами-білохвостами. Крім того, сірих тюленів ніколи не помічали за обстрілюванням водою суперників або хижаків. Незвичайне спостереження описано у статті для журналу Proceedings of Isle of Wight Natural History and Archaeological Society.

Орлан-білохвіст (Haliaeetus albicilla). Фото – birdfact.com/

Видання нагадує, що орлани-білохвости лише нещодавно повернулися на острів Вайт – люди винищили тамтешніх птахів ще наприкінці XVIII століття. Програма з реінтродукції виду стартувала у 2019 році. Відтоді орнітологи привезли на острів і випустили тут кілька десятків молодих орланів з шотландської популяції. Більшість особин пізніше розселилися південним узбережжям Великої Британії, проте деякі залишилися на Вайті. Серед них — два птахи, які оселилися біля села Ньютаун.

Кілька років тому британські зоологи навчили тев’яків повторювати людські звуки та співати мелодії. А в дикій природі самці цих ластоногих залицяються до самок, ляскаючи під водою передніми ластами.

Тев’як довгомордий. Фото – Mateusz Włodarczyk, Wikipedia

Як розповідало раніше BitukMedia, тюлені показали вченим невідомий антарктичний каньйон.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі